Comisia Europeană vrea să accelereze dezvoltarea, fabricarea și punerea la dispoziția populației a vaccinurilor împotriva Covid-19, dezvăluind în acest sens o strategie comună la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit planului prezentat astăzi, Comisia va sprijini eforturile ce vizează accelerarea dezvoltării și a punerii la dispoziție a unor vaccinuri sigure și eficace într-un interval de timp cuprins între 12 și 18 luni, “sau chiar mai devreme”.
Pentru a sprijini companiile în dezvoltarea și producerea rapidă a unui vaccin, Comisia va încheia contracte cu producătorii individuali de vaccinuri în numele statelor membre. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia va finanța o parte din costurile inițiale pe care trebuie să le suporte producătorii de vaccinuri.
CITEȘTE ȘI Medicii de familie, farmaciile, cabinetele stomatologice, laboratoarele de analize primesc 5.000 lei lunar/tură pentru protecție față de coronavirusDemersul va lua forma unor angajamente prealabile de achiziție. Finanțarea acordată va fi considerată acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de către statele membre, precizează Comisia.
Finanțarea aferentă va proveni în mare parte din bugetul de 2,7 miliarde de euro al Instrumentului pentru sprijin de urgență. Un sprijin suplimentar va fi disponibil sub formă de împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Executivul UE notează că un prim pas către o acțiune comună a statelor membre a fost deja făcut prin constituirea, de către Franța, Germania, Italia și Olanda, a unei alianțe incluzive pentru un vaccin împotriva coronavirusului.
Strategia UE privind vaccinurile va pune în aplicare o abordare comună la nivelul blocului pentru viitor, precizează Comisia.
“Nimic nu este sigur, dar am convingerea că putem mobiliza resursele necesare pentru a găsi un vaccin care va învinge acest virus o dată pentru totdeauna. Trebuie să fim gata să producem și să punem la dispoziția populației acest vaccin pe întreg teritoriul Europei și în întreaga lume (…).Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a se asigura că toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc, au acces la un vaccine”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.
Strategia are ca obiective:
- asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor;
- asigurarea accesului rapid la vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind, în același timp, vârful de lance al solidarității la nivel mondial;
- asigurarea unui acces echitabil la un vaccin abordabil ca preț cât mai curând posibil.
Criterii de finanțare
Decizia privind vaccinurile care vor beneficia de finanțare va avea în vedere următoarele criterii neexhaustive: rigoarea abordării științifice și a tehnologiei utilizate, rapiditatea punerii la dispoziție la scară largă, costurile, partajarea riscurilor, răspunderea, acoperirea diferitelor tehnologii, implicarea timpurie a autorităților de reglementare din UE, solidaritatea la nivel mondial și capacitatea de aprovizionare prin dezvoltarea capacităților de producție în interiorul UE.
“Nu este exclus riscul ca vaccinurile candidate care beneficiază de sprijin să eșueze la studiile clinice. Prin urmare, această strategie este similară cu o poliță de asigurare: transferă o parte din riscuri de la industrie către autoritățile publice, în schimbul garantării unui acces echitabil și la prețuri abordabile pentru statele membre la un vaccin, în cazul în care acesta devine disponibil”, arată Comisia.