România ar putea începe etapa de administrare a dozei a treia la începutul lunii octombrie, dacă Agenția Europeană a Medicamentului va recomanda la începutul lunii septembrie administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Prioritizarea va fi aceeași ca la debutul campaniei de vaccinare, însă prioritatea autorităților este vaccinarea cât mai multor persoane care nu s-au imunizat încă. Cei vaccinați și care au și trecut prin boală nu au recomandarea pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.
"Pe de o parte, am văzut că sunt mai multe țări care au adoptat deja această schemă cu un rapel la cel puțin șase luni. În momentul de față în Israel se administrează persoanelor peste 50 de ani, deja în Statele Unite au decis ca să înceapă cea de-a treia doză la cel puțin opt luni de la completarea schemei de vaccinare, vor începe cu persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, compania Moderna, administrându-se câte o doză din fiecare tip de vaccin, pentru cei care au făcut schema de vaccinare cu Johnson se așteaptă încă studii pentru a vedea dacă trebuie administrată o altă doză de la cel de la Johnson&Johnson sau trebuie făcută o schemă mixtă, cu administrarea unui rapel de ARN Mesager”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seară, la Digi 24.
În ceea ce privește România, medicul a anunțat că perioada minimă între doza de rapel și a trei doză de vaccin va fi de cel puțin șase luni, iar prioritizarea va fi aceeași ca la momentul începerii administrării vaccinurilor.
CITEȘTE ȘI Studiu MedLife: La 6 luni după vaccinarea cu Pfizer nivelul anticorpilor scade în medie cu 79%, dar răspunsul imun rămâne puternic"Vom începe cu aceleași categorii care au fost prioritizate în etapa inițială a campaniei de vaccinare și anume personalul medical, personalul din centre sociale, rezidenții din centrele sociale, persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu boli cronice care sunt internați în aceste centre, precum și persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani, și ei vulnerabili. Progresiv, vor intra și celelalte categorii populaționale”, a adăugat medicul.
El a susținut că, dacă Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea privind administrarea celei de-a treia doze de ser la începutul lunii septembrie, așa cum se estimează, cel mai târziu la începutul luni octombrie va putea demara administrarea celei de-a treia doze de vaccin.
Programarea se va face fie prin platforma dedicată, la optimizarea căreia se lucrează, fie cu prezentare directă la centrul de vaccinare.
"Prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima schemă, așa încât cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare și care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate pentru vaccinare. Mesajul nostru este foarte clar: cei care nu au primit nicio doză de vaccin vor fi prioritari. Cei care beneficiat deja de o schemă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem suficiente doze disponibile și capacitate de vaccinare, eu cred că lucrurile se vor derula mult mai ușor în acel moment”, a mai afirmat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.
CITEȘTE ȘI Protecția oferită împotriva Covid-19 de vaccinul Pfizer scade mai repede decât a serului AstraZeneca - studiuGheorghiță a precizat că studiile recente, unele realizate inclusiv în România, susțin intenția autorităților care vor ca persoanele care au istoric de trecere prin boală să nu primească a treia doză de vaccin.
Medicul a adăugat că "foarte probabil” cei care au făcut prima schemă de vaccinare cu serul AstraZeneca vor primi a treia doză de vaccin dintr-un ser bazat pe ARN Mesager. El a susținut că România are doze suficiente de vaccin și că va primi, luna viitoare, noi tranșe de vaccin.