Virgil Popescu, despre procesul OMV împotriva României: Nu cred că are vreo șansă la Curtea de Arbitraj. Nu aș ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen

Virgil Popescu, despre procesul OMV împotriva României: Nu cred că are vreo șansă la Curtea de Arbitraj. Nu aș ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen
scris 18 sep 2023

Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu a declarat luni despre discuțiile dintre Guvern și reprezentanții OMV, că OMV a dat România în judecată pe clauza de preemțiune din legea offshore privind vânzarea gazului din Marea Negră dar nu crede că are vreo șansă de a câștiga la Curtea de Arbitraj. ”Nu aș ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen”, a mai spus Virgil Popescu.

Virgil Popescu a declarat în emisiunea Proiect de țară: România, de la Prima News, despre discuțiile cu reprezentanții OMV că este vorba de articolul 20 care are p clauză de preemțiune, prin care gazul din Marea neagră va fi oferit spre vânzare statului român și apoi în afara României.

Urmărește-ne și pe Google News

E o clauză pe care eu am scris-o în legea offshore, evident discutată în coaliție cu cei doi președinți, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, cu Kelemen Hunor și cu liderul minorităților, toți patru semnând legea offshore. (..) Ultima mea discuție cu ei a fost foarte clară, nu se modifică, premierul de atunci a spus la fel, mă bucur că astăzi în aceeași formulă, președintele PSD a spus la fel”, a arătat Virgil Popescu.

Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Nu schimbăm Legea offshore. Sper ca opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen să nu strice imaginea OMV Petrom CITEȘTE ȘI Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Nu schimbăm Legea offshore. Sper ca opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen să nu strice imaginea OMV Petrom

Fostul ministru a precizat că OMV a dat România în judecată pe această clauză. ”Nu cred că are vreo șansă de a câștiga la Curtea de Arbitraj, legea offshore este o lege bună, are o clauză de stabilitate foarte clară”, a mai declarat Virgil Popescu, arătând că legea offshore este pentru toate companiile care au investiții, care fac investiții în curs și toți au aceeași obligativitate ca atunci când vând contracte în afară să le vândă mai întâi statului român prin Agenția Rezerveror de Stat iar în cazul unei crize energetice, se pot introduce restricții de preț și cantitate. ”Eu unul nu aș spune că trebuie să dăm ceva în schimbul Schengen. Nu, este dreptul nostru, al României, să intrăm în Schengen și ne vom bate și sunt convins că vom intra la un moment dat. Am discutat de nenumărate ori la Consiliul pe Energie cu ministra austriacă a energiei care nu este din același partid cu premierul Nehammer, e de la verzi și mi-a spus că dânsa și partidul ei susține intrarea României în Schengen și îi pare rău de ceea ce se întâmplă”, a subliniat Popescu.

Fostul ministru al Energiei a mai spus că el a făcut o diplomație energetică, promovând interesele energetice românești în regiune, promovând România, partea energetică cu partenerul strategic.

”Probabil același lucru înseamnă și diplomația eocnomică, a promova interesele statului român. Eu unul nu aș ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen, este dreptul nostru și trebuie obținut”, a completat deputatul PNL.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia au fost discuții despre perspectivele proiectului exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac Karl Nehammer de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în țara noastră și a susținut că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
onu
gaz
proces