VIDEO Gazele din Marea Neagră ale Exxon și Petrom, "citate" la tribunal. Un proprietar de terenuri și un ONG vor mutarea punctului de preluare de la țărm

VIDEO Gazele din Marea Neagră ale Exxon și Petrom, "citate" la tribunal. Un proprietar de terenuri și un ONG vor mutarea punctului de preluare de la țărm
scris 16 apr 2019

Un proprietar de terenuri din localitatea constănțeană Tuzla și un ONG, Asociația Dominocost, cer în instanță anularea documentațiilor de urbanism emise până în prezent de autoritățile locale pentru proiectul de construire pe țărm a stației de măsurare-reglare a gazelor naturale ce ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep concesionat de ExxonMobil și OMV Petrom și mutarea amplasamentului stației la o distanță de cel puțin 10 kilometri de cel avut în vedere în momentul de față și prevăzut de documentația de construire.

Proiectul stației, care urmează să fie implementat de americanii de la ExxonMobil, a primit certificat de urbanism de la Consiliul Județean Constanța în ianuarie anul trecut și aviz prealabil de oportunitate în vederea emiterii PUZ de la Consiliul Local Tuzla în iunie 2018. Cele două instituții figurează ca pârâte în proces, iar ExxonMobil și OMV Petrom au făcut cereri de intervenție în nume propriu.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un alt proces, Asociația Dominocost solicită anularea autorizației de construire emisă de Ministerul Energiei pentru proiectul conductei Tuzla-Podișor al operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, conductă care ar urma să preia de la stația de măsurare-reglare menționată și să introducă în sistemul național gazele din perimetrul Neptun Deep. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sursă: Primăria Tuzla

Sursă: Primăria Tuzla

O nouă demisie în administrația Trump CITEȘTE ȘI O nouă demisie în administrația Trump

"(... ) reclamanta Asociația Dominocost a solicitat anularea autorizației de construire nr. 5 emise de pârâtul Ministerul ENergiei la data de 17.05.2018 pentru proiectul "Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor (...). Totodată, a solicitat mutarea kilometrului zero și a construcțiilor supraterane de la kilometrul zero, anume Stația de robinete SR1 din incinta punctului de preluare gaze, Stația de măsurare gaze din incinta punctului de preluare gaze și Stația de robinete SR2 în suprafață de 550 mp, la vest de Șoseaua Constanța – Mangalia. În motivare a arătat în esență că autorizația nr. 5/17.05.2018 a fost emisă cu încălcarea legislației naționale și europene de mediu, încălcarea dreptului de proprietate privată și încălcarea dreptului la participarea publicului la luarea deciziilor de impact semnificativ pe mediu", se arată în documentele de la dosar.

La finalul lunii trecute, Transgaz a făcut cerere de intervenție în proces în favoarea pârâtului Ministerul Enerigiei.

Dominocost a cerut, într-un al treilea proces, și anularea acordului de mediu pentru proiectul conductei Transgaz, însă acțiunea i-a fost respinsă de instanță.

Yahoo a încheiat un acord de 117,5 milioane de dolari, în cel mai mare caz de furt de date ale clienților din istorie CITEȘTE ȘI Yahoo a încheiat un acord de 117,5 milioane de dolari, în cel mai mare caz de furt de date ale clienților din istorie

Unul dintre inițiatorii procesului contra documentațiilor de urbanism ale proiectului de la Tuzla, Ioan Tiberius Diaconescu, este proprietar de terenuri aflate în zonă, iar la dezbaterile publice din localitate pe tema proiectului a cerut mutarea stației de măsurare gaze cât mai departe de zona propusă, "având în vedere că zona de siguranță (a stației – n.r.) se suprapune cu terenurile acestuia și există riscuri tehnologice asociate", potrivit procesului verbal al unei astfel de ședințe de dezbateri, de la finalul lunii septembrie a anului trecut. 

El a mai arătat că includerea acelor terenuri în zona de siguranță a stației atrage după sine restricții urbanistice și servituți de construire impuse proprietarilor de dezvoltatorul proiectului, conform legii, de natură să impieteze asupra dezvoltării turistice a zonei, dar și asupra drepturilor de proprietate ale deținătorilor. Astfel, pentru a putea construi, proprietarii vor trebui să ceară un aviz de la ExxonMobil, care va fi eliberat gratuit. În plus, el a atras atenția asupra "diminuării valorii terenurilor adiacente zonei de siguranță și din zona de siguranță" și a întrebat dacă va mai fi posibilă construirea a două porturi turistice pe plaja Tuzla.

Diaconescu și-a prezentat cererile și anterior, prin memorii adresate dezvoltatorului proiectului și autorităților, precum și printr-o intervenție în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Tuzla din primăvara anului trecut, în care a solicitat să nu elibereze avizul de oportunitate petru PUZ-ul proiectului și unde a susținut că "zona de siguranță va fi instituită și pe zona unde vara turiștii campează, fac plajă și se plimbă pe faleza dintre epavă și nord-estul Costineștiului și farul Tuzla".

Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03% CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03%

Mai jos imagini Mangalia. TV

Asociația Dominocost a fost înființată în 2017 și nu s-a remarcat și prin alte acțiuni și proiecte în afară de litigiul legat de stația de măsurare a gazelor de la Tuzla, având printre obiective "apărarea cetățeanului și a comunității locale în fața acțiunilor, ingerințelor și abuzurilor statului și a marilor companii", apărarea dreptului la viață și la un mediu curat, precum și "dezvoltarea potențialului de locuire, de turism și agrement a zonei costiere-litorale românești". ONG-ul este condus de o anume Adriana Diaconescu, iar vicepreședinte este Șerban-Ion Oncescu, care activitează și în cadrul altor organizații nonguvernamentale.

Cea mai activă membră a Asociației Dominocost este secretarul general Mariana Rodica Farcău, care a participat atât la dezbaterile publice, cât și la unele ședințe ale Consiliului Local Tuzla în care s-a luat în discuție proiectul ExxonMobil al stației de măsurare-reglare a gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore din Marea Neagră Neptun Deep. La o astfel de ședință, Farcău, care nu are domiciliul în Tuzla, s-a recomandat "a fi reprezentant al ONG SOS Viața și Injustiția, al Asociației Dominocost, al Partidului Ecologist Român, cetățeni, locuitori și investitori ai comunei Tuzla și Costinești, susținători mass media și societatea civilă".

Cu această ocazie, ea a cerut "mutarea locației actuale propuse (a stației de măsurare a gazelor – n.r.) la vest de drumul național, la o distanță de minim 10 kilometri, necesară salvării în cazul posibilelor explozii și poluări".

Documentele Google Docs pot fi create și editate în Dropbox CITEȘTE ȘI Documentele Google Docs pot fi create și editate în Dropbox

În ianuarie anul acesta, ExxonMobil a obținut de la Ministerul Culturii aprobarea raportului de diagnostic arheologic pentru proiectul stației de măsurare a gazelor. În rest, însă, tot ce ține de viitoarea exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep este, cel puțin deocamdată, blocat.

Astfel, după cum a relatat Profit.ro, Transgaz este obligat să întrerupă măcar temporar proiectul construirii conductei Tuzla-Podișor. Asta după ce, din cauza amânării pe termen nedefinit a deciziei finale de investiție a ExxonMobil și OMV Petrom în demararea producției de gaze, urmată de prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune a perimetrului Neptun Deep, procedura angajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor naturale care ar urma să fie extrase de pe concesiune s-a finalizat cu un eșec și după derularea procesului de alocare secundară de capacitate de transport pe viitoarea conductă.

CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a declarat la finalul lunii trecute că cerințele cheie pentru investiția în proiectul offshore de producție de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. "Continuăm discuțiile cu Guvernul (român – n.r.) cu privire la planul de dezvoltare", au anunțat recent și cei de la ExxonMobil.

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român. Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a introdus plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru populație și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
legea offshore
plafonare pret gaze
statie masurare gaze
transga
conducta tuzla podisor
plaja tuzla