Beneficiarii prețului plafonat de 68 lei/MWh la gaze vor avea interdicția de a le revinde la prețul pieței

Beneficiarii prețului plafonat de 68 lei/MWh la gaze vor avea interdicția de a le revinde la prețul pieței
scris 8 apr 2019

Furnizorii de gaze și ceilalți beneficiari ai prețului reglementat de 68 de lei/MWh pentru consumatorii casnici sau pentru sistemele de încălzire centralizate nu vor putea revinde cantitățile contractate la prețul pieței, fiind obligați de noul model de contract elaborat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) “să respecte destinația gazelor naturale cumpărate”.

Nu este însă clar care e sancțiunea încălcării de către aceștia a obligației contractuale. Producătorii pot limita sau întrerupe furnizarea de gaze doar în condițiile în care cumpărătorii nu-și îndeplinesc obligațiile de plată sau nu depun garanția reprezentând contravaloarea da 100% din valoarea gazelor naturale pe două luni cu cele mai mari cantități contractate.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai probabilă sancțiune ar putea fi cea impusă de ANRE, care, potrivit OUG 114, poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

FOTO Ungaria: Prin BRUA putem importa gaze și din alte surse decât România. Omologul maghiar al Transgaz promite să finalizeze în toamnă noua stație de comprimare de la graniță CITEȘTE ȘI FOTO Ungaria: Prin BRUA putem importa gaze și din alte surse decât România. Omologul maghiar al Transgaz promite să finalizeze în toamnă noua stație de comprimare de la graniță

Potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, Autoritatea îi obligă pe “beneficiarii” plafonării prețului gazelor să înmagazineze gazele în exces.

“Prin reglementările pe care le-am dat am spus că furnizorii de gaze, și acum intră și producătorii de energie termică, vor avea obligația să preia toată cantitatea de gaze pe care le-o alocăm inclusiv în perioada de vară, și, în cazul în care nu le consumă sau nu furnizează la consumatorii casnici, au obligația să le înmagazineze, ca să le aibă la dispoziție în perioada de iarnă. E obligatoriu pentru ei, e obligație să preia toată cantitatea”, a declarat oficialul.

În ceea ce privește posiblitatea revinderii gazelor, Nagy-Bege a anunțat că ANRE pregătește un proiect de ordin care să clarifice această situație. “Nu cred că am scris interdicție (de revânzare - n.r.) în reglementare, dar nici nu au cum să revândă pentru că ne gândim să introducem niște mecanisme. Săptămâna trecută trebuia să discutăm în comitet un proiect prin care îi obligam să încheie contracte într-un termen limită. Nu am mai aprobat această propunere de modificare pentru că a fost adoptată Ordonanța 19, dar îi vom obliga ca într-o anumită perioadă limită să încheie contractele cu cantitățile pe care le alocăm noi, în caz contrar, tot ce nu se contractează se redistribuie, dacă este necesar, bineînțeles, cu prioritate la casnici, după care la producătorii de energie termică. După care, bineînțeles, intrăm pe analiza privind prognozele, pentru că toate aceste alocări s-au făcut pe bază de prognoză, dacă prognozele lor nu se confirmă, iarăși putem să facem niște corecții”, a explicat vicepreședintele ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
plafonare
furnizori