VIDEO&FOTO Rușii colaborează cu americanii pentru gazele din Marea Neagră românească

VIDEO&FOTO Rușii colaborează cu americanii pentru gazele din Marea Neagră românească

Partea superioară (topside) a instalației fixe de exploatare “Ana” din cadrul proiectului Midia Gas Development dezvoltat de Black Sea Oil and Gas, 20 iulie 2021, în incinta șantierului naval GSP Shipyard - Agigea. Sursă foto: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore

scris 13 sep 2021

Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect nou de extracție de gaze din Marea Neagră românească și singurul cu decizie finală de investiție, a încheiat un memorandum de înțelegere cu rușii de la Lukoil cu privire la efectuarea de lucrări în vederea conectării zăcământului de gaze descoperit de ruși pe perimetrul offshore Trident, concesiune deținută de ei în parteneriat cu Romgaz, la instalațiile de explorare și producție ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG, relevă un document oficial analizat de Profit.ro. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite
Urmărește-ne și pe Google News

Procedeul tehnic poartă numele de "tieback" în jargon petrolier și este tot mai des utilizat în exploatarea de hidrocarburi offshore în întreaga lume. Asta pentru că unele zăcăminte nu au suficient potențial comercial pentru a justifica investiții în instalații de producție dedicate, astfel că "branșarea" lor în vederea explorării și producției la structuri deja construite aduce economii de costuri și sporuri de rentabilitate pentru dezvoltatori. Cele mai recente inovații tehnologice permit legarea la centre de producție existente, prin conducte și alte echipamente, și a zăcămintelor situate la distanțe mari de aceste centre.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

"(…) în baza acordului unanim al partenerilor Midia Gas Development (MGD), care au autorizat încheierea de către BSOG a Memorandumului de Înțelegere cu Lukoil din data de 28 mai 2021, BSOG intenționează de asemenea să urmărească anumite oportunități de dezvoltare a afacerii, (…), sub forma lucrărilor tieback pentru conectarea Lira la instalațiile Proiectului MGD („Lira Tieback”)", se menționează în document.

Perimetrele Trident al Lukoil și Midia al BSOG sunt despărțite de o porțiune din cea mai mare concesiune din sectorul românesc al Mării Negre, Neptun Deep, deținută în proporții egale de ExxonMobil și OMV Petrom. Romgaz negociază cu americanii preluarea subsidiarei Exxon ce deține 50% din drepturile asupra perimetrului.

JP Morgan vrea să preia controlul asupra diviziei de plăți a Volkswagen CITEȘTE ȘI JP Morgan vrea să preia controlul asupra diviziei de plăți a Volkswagen

Înțelegerea cu Lukoil, care vizează descoperirea de gaze Lira a rușilor, a fost aprobată de către acționarii BSOG în ultima parte a lunii iulie, odată cu cheltuielile bugetate pentru implementarea acesteia. Descoperirea a fost făcută de ruși în 2015, prin intermediul sondei omonime, cantitatea de resurse din zăcământul aflat pe perimetrul Trident fiind estimată atunci preliminar la 32 miliarde metri cubi.

Potrivit Romgaz, care deține 12,2% din drepturile asupra concesiunii Trident, Lukoil și compania românească de stat au demarat în prima jumătate a anului negocieri cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru trecerea la o perioadă de evaluare de 6 ani (octombrie 2021 – noiembrie 2027) pentru perimetrul Trident, cu un program minimal de lucrări, renunțând totodată la planurile anterioare de a fora două noi sonde pe perimetru. În noiembrie anul trecut, presa a relatat că Lukoil intenționează să renunțe la participația sa la concesiune.

EMA a adăugat o boală neurologică extrem de rară pe lista efectelor secundare ale vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca CITEȘTE ȘI EMA a adăugat o boală neurologică extrem de rară pe lista efectelor secundare ale vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca

Acordul cu Lukoil a fost încheiat în condițiile în care lucrările BSOG la proiectul Midia sunt în întârziere semnificativă față de graficul anunțat inițial, șeful companiei, Mark Beacon, anunțând recent, într-o discuție cu Profit.ro, că nu se așteaptă ca acestea să fie finalizate în timp util pentru demararea producției de gaze încă de anul acesta. În plus, după cum a relatat Profit.ro, BSOG și operatorul sistemului național de transport de profil Transgaz, controlat de statul român, riscă să ajungă se se judece la tribunal din cauza unor neînțelegeri contractuale legate de lucrările de construcții necesare demarării producției de gaze la Midia.

În iunie, BSOG și principalul său contractor pentru lucrările de la proiectul Midia, compania românească GSP Offshore a lui Gabriel Comănescu, au încheiat un adițional la contractul de inginerie, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune a proiectului, care prevede o procedură de remediere a întârzierilor și blocajelor survenite în cadrul lucrărilor, pentru finalizarea cu succes a acestora, se mai arată în documentul citat. GSP Offshore a lucrat și pentru Lukoil în Marea Neagră.

Fitch așteaptă clarificarea crizei politice înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al României CITEȘTE ȘI Fitch așteaptă clarificarea crizei politice înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al României

Aceeași sursă relevă că BSOG a decis să utilizeze infrastructura deja existentă construită pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Midia la dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă. În prima parte a anului, directorul general al companiei, Mark Beacom, spunea că BSOG analizează posibilitatea de a se implica în proiecte din domeniul energiei verzi folosind respectiva infrastructură, cum ar fi parcuri fotovoltaice și eoliene onshore, dar și un proiect pilot privind o centrală electrică offshore pe bază de hidrogen verde.

Perimetrul Midia este concesionat de către Black Sea Oil&Gas, care deține 65% din drepturi și calitatea de operator, alături de Petro Ventures Resources (20%) și Gas Plus (15%). BSOG este controlată indirect de către grupul american de asset management Carlyle, BERD deținând o participație minoritară, de circa 10% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
legea offshore
bsog midia gaze marea neagra
lukoil gaze marea neagra
rusia gaze naturale