Reprezentanții conglomeratului industrial texan Fluor Corp., cel mai mare acționar al NuScale, dezvoltatorul american al mini-reactoarelor nucleare cu care România vrea să construiască o centrală de 462 MW la Doicești, au avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.
″Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power și Fluor Corp. au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar.
Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune.
Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă″, a declarat Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Întâlnirea, la care a participat și CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a avut loc imediat după ce Fluor Corp. și-a anunțat oficial rezultatele financiare pe 2022, în care sunt menționate și pierderi de 72 milioane dolari înregistrate de NuScale, în creștere marginală față de 2021 (-71 milioane dolari).
În mai anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care planul de instalare în România a unei centrale nucleare compusă din mini-reactoare modulare concepute de compania americană NuScale, dar și construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, sunt incluse pe lista investițiilor energetice finanțabile prin intermediul așa-numitului Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România închide Centrul Rus de Cultură de la București, cu acuzații de propagandă
După cum a relatat Profit.ro, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare de 462 MW compusă din 6 reactoare modulare mici (SMR), concepute și dezvoltate de compania americană NuScale (similară cu cea de la Doicești), pe care o structură asociativă a mai multor municipalități din SUA intenționează să o construiască în statul Idaho au fost majorate recent cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020 la 9,3 miliarde dolari în prezent, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani. Informația apare într-un document de la începutul lunii ianuarie al structurii menționate, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), citat de mai multe publicații americane.
La actuala estimare de cost, de 9,3 miliarde dolari, proiectul NuScale este mai scump decât cel al construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pentru care necesarul investițional este apreciat oficial în prezent la 7 miliarde de euro (adică mai puțin de 7,7 miliarde dolari, la actualul curs de schimb). Pe de altă parte, această estimare pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă datează din decembrie 2020, fiind rezultatul celui mai recent studiu de fezabilitate.