Acțiunile companiei miniere britanice Vast Resources au înregistrat o scădere importantă, după ce compania, listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a anunțat că a plasat titluri în valoare de 1,3 milioane de lire sterline pentru a acoperi cheltuielile cu dezvoltarea minei sale polimetalice de la Băița Plai (România), informează Alliance News.
Titlurile Vast Resources erau în scădere cu 22%, iar marți după amiază se tranzacționau la 0,10 pence fiecare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această scădere importantă a venit după ce compania, cu activități în România, Tadjikistan și Zimbabwe, a informat că a strâns 1,3 milioane de lire sterline prin emiterea a 1,22 miliarde de acțiuni la un preț de 0,10 pence fiecare. Este vorba de un discount de aproximativ 21% față de prețul de 0,13 pence pe acțiune înregistrat de titlurile Vast Resources la închiderea ședinței de luni.
Vast Resources a precizat că sumele rezultate de pe urma acestui plasament vor fi utilizate pentru a finanța o nouă dezvoltare a minei sale polimetalice de la Băița Plai (România), pe lângă îmbunătățirea productivității minei din Munții Apuseni, prin reducerea consumului de combustibil și a timpilor de transport în subteran.
Vast Resources este acționar unic la mina polimetalică de la Mănăila (Suceava). În plus, Vast Resources mai deține în România o participație de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai (județul Bihor).
În toamnă, Vast Resources a strâns 1,8 milioane de lire sterline (2,2 milioane de dolari) prin plasarea de acțiuni, pentru capital de lucru în România.
Compania minieră, listată la Londra, a plasat 933 de milioane de acțiuni la un preț de 0,195 pence fiecare.
CITEȘTE ȘI Pentru a-și proteja angajații, dar și pe fondul deficitului de personal, americanii de la Eaton apelează în România la roboțiO parte din fonduri vor fi folosite și pentru a acoperi costurile operaționale neprevăzute la mina polimetalică Băița Plai din România. Finanțarea va fi, de asemenea, destinată costurilor de capital de extindere, programului de foraj continuu și costurilor de dezvoltare a minei.
Producția comercială de concentrat de plumb-zinc la mină a început, conform companiei. Pe baza strategiei actuale și a așteptărilor actualizate, compania nu crede că va trebui să strângă mai multe fonduri de capital pentru viitorul apropiat.
CITEȘTE ȘI România împrumută 4 miliarde de dolari de pe piețele externe, similar cu prima ieșire pe extern din ianuarie anul trecutÎn martie au fost întâlnite grade mai mici de cupru în concentrat, în parte datorită lucrărilor intense de dezvoltare, precum și din cauza restricțiilor de acces în contextul pregătirilor pentru noi operațiuni de foraj. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, compania s-a declarat încrezătoare că mina ar fi atins pragul de rentabilitate operațională în martie.
“Conducerea și personalul minei au ca obiectiv atingerea pragului de rentabilitate operațională și, până în iunie 2023, a capacității nominale de 14.000 de tone pe lună”, potrivit Vast Resources.
Separat, compania britanică a anunțat că a vândut acțiuni în valoare de aproximativ 979.000 de lire sterline (1,1 milioane euro) printr-un plasament privat, fonduri ce vor fi folosite pentru modernizarea echipamentelor subterane la Băița și pentru continuarea programului de foraj.
Vast Resources a precizat că a recurs la vânzarea de acțiuni din cauza întârzierilor cu recuperarea unui lot istoric de 129.400 de carate de diamante brute, aflate în custodie la banca centrală din Zimbabwe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritateVast Resources a intrat pe piața românească în 2014, prin achiziția unei participații inițiale de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în 2020.
Britanicii dețin în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava, în prezent aflată în perioadă de îngrijire și întreținere. Compania caută noi creditori pentru finanțarea extinderii proiectului și reluarea producției.
Pe lângă operațiunile din România, Vast Resources deține o participație indirectă de 24,5% dintr-un proiect minier în Tadjikistan și poartă discuții privind un acord de exploatare în regim joint-venture la o mină de diamante din Zimbabwe.