Unul dintre giganții energetici ai Canadei și ai Americii de Nord, compania de stat Ontario Power Generation, deținătoare de centrale nucleare CANDU precum cea de la Cernavodă, controlată de guvernul provinciei canadiene omonime și cu rulaj anual de peste 4 miliarde dolari, a înființat la București o subsidiară locală a diviziei sale Canadian Nuclear Partners, specializată în operarea și mentenanța unităților de producție de energie nucleară, hidro și termală, dar și în comerțul cu izotopi medicali și industriali.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma românească Canadian Nuclear Partners SA, înregistrată cu un capital de pornire de 90.000 lei, este deținută de Ontario Power Generation și de divizia Canadian Nuclear Partners a companiei de stat canadiene.
Administratorii firmei nou-înființate la București sunt Ken Hartwick, CEO-ul întregului grup Ontario Power Generation, precum și Cristopher Ginther, directorul administrativ, și Mike Martelli, șeful operațiunilor de producție de energie regenerabilă al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Canadian Nuclear Partners este unul dintre furnizorii de servicii nucleare cu cea mai rapidă creștere din lume, iar aria noastră inițială de interes în România este industria nucleară. Suntem entuziasmați de intrarea pe piața românească, pe care o vedem ca pe o componentă cheie a strategiei noastre de creștere pe termen lung. Avem în plan deschiderea primului nostru birou internațional la București în ultima parte a anului 2019", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Canadian Nuclear Partners.
Compania intenționează să intre în relații comerciale cu Nuclearelectrica prin intermediul procedurilor standard de achiziții derulate de operatorul centralei de la Cernavodă, considerând că poate oferi servicii tehnice de înaltă calitate la prețuri competitive.
"Canadian Nuclear Partners este interesată să își dezvolte afacerile sprijinind operațiunile în desfășurare ale industriei internaționale nucleare CANDU. Compania noastră mamă, Ontario Power Generation, este recunoscută pe plan internațional pentru excelență în operațiuni nucleare, iar Canadian Nuclear Partners oferă clienților săi acces la profesioniști cu înaltă calificare ai industriei nucleare. Canadian Nuclear Partners consideră că acest focus pe experiență operațională o diferențiază de alți furnizori de servicii din industria nucleară și oferă valoare potențialilor săi clienți, cum ar fi Nuclearelectrica", au precizat cei de la Canadian Nuclear Partners.
CITEȘTE ȘI Casa Albă respinge riscurile de recesiune, chiar dacă există turbulențe pe piețele financiareCanadian Nuclear Partners, controlată 100% de Ontario Power Generation, este specializată în furnizarea de servicii de operare și mentenanță a centralelor nucleare, hidroelectrice și termale, inclusiv de retehnologizare a centralelor atomice și de gestionare a deșeurilor nucleare, dar și în comerțul cu izotopi medicali și industriali.
Nuclearelectrica, compania românească de stat ce operează centrala nucleară de la Cernavodă, a încheiat recent un memorandum de înțelegere cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de izotop Cobalt 60, folosit în radioterapia pentru tratarea cancerului. "Memorandumul este neangajant și vizează evaluarea potențialului de a produce Cobalt 60 în reactoarele de la CNE Cernavodă", a declarat săptămâna trecută șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
Cele mai importante proiecte investiționale ale Nuclearelectrica sunt retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă și construirea reactoarelor 3 și 4. La începutul anului, Nuclearelectrica a început procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.
CITEȘTE ȘI Programul Rabla Clasic, disponibil din nou, după suplimentarea bugetuluiDirectorul de retehnologizare al Nuclearelectrica, Romeo Urjan, a lucrat timp de aproape 7 ani la Ontario Power Generation, ultima dată în poziția de șef al programelor de training ale companiei canadiene.
Ontario Power Generation este unul dintre liderii mondiali în operarea de centrale nucleare cu tehnologie canadiană CANDU, deținând 4 unități de producție de acest tip în Canada, din care 2 operate în regie proprie. Prin parcul său de producție, cu precădere nuclear și hidro, dar care include și centrale termale, precum și eoliene și solare, Ontario Power Generation asigură circa jumătate din necesarul de energie electrică al provinciei Ontario.
Compania a terminat anul trecut cu venituri totale de peste 4 miliarde dolari și un profit net de circa 1 miliard de dolari, având în total peste 10.000 de angajați.