Un furnizor de energie electrică din Sibiu, activ pe piață din 2013, cu rulaj de 65 milioane lei și profit net de 10,8 milioane lei anul trecut, a depus cerere de retragere a licenței de furnizare la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relevă date analizate de Profit.ro.
Firma care a înaintat cererea, A Energy Ind SRL, deservea ca furnizor, la sfârșitul anului 2021, un număr de 115 locuri de consum, din care 96 aparțineau unor clienți non-casnici mici, 11 – unor clienți non-casnici mari și 8 – unor consumatori casnici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anterior, în cursul acestui an, A Energy Ind SRL s-a retras de pe mai multe platforme de tranzacționare administrate de OPCOM, cel mai recent de pe piața pentru ziua următoare (PZU) – de la 1 iulie 2022.
Contactată de Profit.ro pentru detalii, A Energy Ind SRL nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Compania este controlată și condusă, în proporții egale, de oamenii de afaceri Siegfried Loesch și George Soare, potrivit termene.ro.
Printr-o altă firmă, Allegro SRL, cei doi dețin și un parc fotovoltaic cu putere instalată de 2,9 MW în comuna Șura Mică din județul Sibiu, care a generat anul trecut venituri totale de peste 1,9 milioane lei și profit net de circa 173.000 lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Creatorii primului serial despre geto-daci negociază să preia cinematografele de stat ale istoricei RomâniaFilm și să le aducă în era blockchain și NFTLoesch și Soare sunt acționari minoritari indirecți (cu 30% din capital) și la un producător sibian de energie regenerabilă semnificativ mai mare, XPV SA, care operează parcul solar XPV Miercurea Sibiului, de 23 MW, cu venituri de peste 40 milioane lei și profit net circa 13 milioane lei în 2021.
Acționarul majoritar al XPV SA, cu 70% din acțiuni, este un vehicul juridic înregistrat în Luxemburg care aparține unor investitori chinezi.
Potrivit ANRE, în 2021, instituția a amendat contravențional A Energy Ind SRL cu 800.000 lei cu argumentul de manipulare a pieței angro de energie electrică printr-un număr de 27 de tranzacții încheiate cu alți doi jucători pe OPCOM. În urma unei investigații, ANRE a concluzionat că tranzacțiile efectuate ar fi fost de tip wash trades, calificate în subcategoria ″tranzacțiilor de spălare tip A – B – A″, care încalcă prevederile articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).