Asset-managerul britanic Low Carbon s-a asociat cu un vehicul juridic controlat de fondul de investiții Actis pentru proiectul construirii unui parc eolian cu putere instalată de 450 MW în județul Buzău, care ar urma să fie cel de-al doilea ca mărime din România, după Fântânele-Cogealac al australienilor de la Macquarie.
″Numele proiectului este Vis Viva și va fi localizat în Buzău. Odată operațional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar și unul dintre cele mai mari parcuri onshore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuințe, echivalentul unor comunități de dimensiunea Clujului și a Iașului la un loc, la care se adaugă și o capacitate semnificativă pentru rezervă. Această cantitate de energie verde înlocuiește combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180,000 de tone de CO2 în fiecare an″, au transmis investitorii.
Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept și infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește tranziția la energia verde, mai afirmă sursa citată.
Partenerul celor de la Low Carbon, firma Rezolv Energy, care a achiziționat recent 51% din proiectul parcului eolian buzoian, înființată recent, este controlată de fondul global de investiții în infrastructură energetică Actis.
″Acesta este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creștere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată și prima investiție în România a companiei. Grupul Low Carbon și-a setat ca obiectiv extinderea în Europa dar și pe alte piețe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacția cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Este așteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023″, se mai spune în comunicat.
După cum a relatat atunci Profit.ro, Low Carbon a achiziționat în 2020 subsidiarele românești ale companiei NERO Renewables, înregistrată în Olanda, care anunța încă din 2017 că vrea să construiască cu subvenții ale Guvernului de la Haga trei mari parcuri eoliene în România, din care unul în județul Buzău, cu putere instalată cumulată de circa 1 GW, a căror producție să fie calculată, printr-un mecanism european, la ținta de pondere a energiei regenerabile în consum a Olandei, nu a României.
CITEȘTE ȘI Topul celor mai mari despăgubiri plătite de OmniasigÎn urma tranzacției de atunci, firmele românești NERO Renawables România SA și NERO Adamdel Renewables SA au ajuns sub controlul vehiculelor investiționale Nadia Holding 1 BV, respectiv Nadia Holding 2 BV. Acestea sunt înregistrate juridic în Olanda, însă sunt controlate de Low Carbon Investment Management Ltd.
Low Carbon Investment Management Ltd este specializată în investiții în energie regenerabilă, atât în producție, cât și în stocare, precum și în proiecte de sporire a eficienței energetice a clădirilor. Compania face parte dintr-un grup controlat de către omul de afaceri, ecologistul și expertul în modelare statistică britanic Mark Dixon. Printre lucrările sale academice din domeniul statistic se află inclusiv unele legate de pariurile pe meciurile de fotbal.