Grupul rus TMK a vândut producătorul român de țevi Artrom unei companii de asset management fondate de doi investitori sârbi.
Aceasta, Hefestos Capital, care îi are ca fondatori și beneficiari reali pe sârbii Milutin Nikolic și Pavle Kavran, a cumpărat de la TMK întreaga divizie germană TMK Europe a rușilor, care deține și TMK Artrom SA, cu operațiuni industriale la Slatina și Reșița.
Ca urmare a tranzacției, TMK Artrom a fost redenumită Artrom Steel Tubes.
Companiile Artrom din România însumează circa 2.350 de angajați (1550 în Slatina, 770 în Reșița și circa 30 în reprezentanțele din Europa și SUA) și afaceri de 2 miliardelei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienți din Europa și America.
“Suntem încântați să anunțăm că am achiziționat 100% din compania Artrom Steel Tubes, cel mai important grup industrial din România și unul dintre liderii producției de țevi premium cu aplicații speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze și să dezvolte companii și brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi și să creeze campioni noi. Achiziția companiei Artrom ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă și suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialiști, dar și cu autoritățile române, furnizorii și clienții noștri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potențialul Artrom Steel Tubes”, a declarat Milutin Nikolic, co-fondatorul Hefestos Capital, citat într-un comunicat al companiei.
Noii beneficiari reali ai Grupul ARTROM, dar și ai companiilor deținute de acesta în România, Italia și SUA sunt Milutin Nikolic și Pavle Kavran. Aceste companii nu mai fac parte din Grupul TMK, nu mai sunt controlate de acesta și nu mai au legături cu fostul investitor rus, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, tranzacția a fost certificată de autoritatea competentă din Germania, noii beneficiari reali au fost înregistrați la Registrul Comerțului din România și au fost deja notificate, în acest sens, toate autoritățile române relevante.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful ANAF amenință OMVUlterior, sindicaliștii au susținut că societatea TMK-Artrom ar fi ieșit din rândul companiilor supuse sancțiunilor, deoarece Dimitri Pumpianski a demisionat din calitățile sale de administrator și și-a transferat acțiunile de la compania din Cipru care deține grupul TMK către persoane nesancționate.
La scurt timp, ANAF a înghețat fondurile și resursele economice ale entităților TMK ARTROM SA, TMK ASSETS SRL și TMK EUROPE GMBH.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Producția de credite gâfâie. Populația începe să se fereascăAcum, Artrom spune că, odată cu schimbarea acționariatului, a fost solicitată și anularea deciziilor de înghețare a fondurilor societăților din România (foste TMK), din cauza sancțiunilor impuse fostului beneficiar real, potrivit comunicatului companiei.
″Momentul este foarte important pentru viitorul companiei pentru că deschide calea ieșirii dintr-o perioadă de extreme dificultăți, generate de listarea fostului beneficiar real al Artrom ca persoană sancționată. Începând de acum, grupul ARTROM își poate relua programele de dezvoltare amânate de crizele succesive din ultimii trei ani - pandemia și războiul din Ucraina - și își poate continua activitatea pe piețele pe care s-a remarcat de-a lungul anilor. De altfel, schimbarea beneficiarului real generează foarte multă încredere și stabilitate în rândul celor 2.350 de specialiști care lucrează în companiile grupului Artrom din Europa și SUA″, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Artrom Steel Tubes, Adrian Popescu.
Compania Hefestos Capital a fost înființată în 2001 și a activat pe piețele din Europa, Asia și Africa în industrii precum retail, oil&gas, FMCG, servicii financiare și energie. E deținută în proporții egale de Milutin Nikolic și Pavle Kavran, ambii cu peste 25 de ani de experiență în investment banking și private equity.