Primăria Capitalei, condusă de primarul general Nicușor Dan, este pe cale să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru a-și achita o restanță la plata subvențiilor datorate de la bugetul local operatorului Compania Municipală Termoenergetica pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale încălzirii centralizate și prețul final redus facturat bucureștenilor racordați la sistem.
O ordonanță de urgență din 2011 stipulează că, în cazul în care autoritățile locale nu cuprind în buget sau nu plătesc aceste subvenții datorate operatorilor de termoficare, aceștia sesizează Ministerul Dezvoltării, iar în baza ordinului comun al ministrului Dezvoltării și al celui al Finanțelor, direcțiile generale ale finanțelor publice alocă primăriilor restante cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.
″Până la lichidarea obligației de plată în sumă de 138.359.174,10 lei, datorată Societății Compania Municipală Termoenergetica București SA de către Municipiul București, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București alocă bugetului local al Municipiului București cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligației către Societatea Compania Municipală Termoenergetica București SA″, prevede un proiect de ordin elaborat recent.
Restanțele Primăriei la subvențiile datorate Termoenergetica generează mai departe datorii neplătite ale operatorului de transport, distribuție și furnizare față de producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), cifrate în prezent la circa 1 miliard de lei.
Potrivit referatului de fundamentare, Termoenergetica a sesizat Ministerul Dezvoltării în vară că municipalitatea Capitalei îi datora, la finalul lunii mai, peste 482 milioane lei, pentru consumul de energie termică înregistrat perioada februarie – mai 2024, sumă redusă ulterior, până pe 18 iunie, la 356,7 milioane lei. Și ELCEN a solicitat ca Primăria să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru plata datoriei față de Termoenergetica.
″Ținând cont de posibilul impactul negativ al intrării în vigoare al unui ordin comun de restricționare a utilizării cotelor defalcate din impozitul pe venit cuvenite bugetului local al Municipiului București, care poate perturba continuarea proiectelor de dezvoltare locală, MDLPA a propus organizarea unei întâlniri de mediere între părți în data de 09 iulie 2024, la sediul MDLPA, cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului București, ai Companiei Municipale Termoenergetica București SA, ai Electrocentrale București SA și ai Ministerului Energiei și MDLPA.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră mondială la Craiova: noul Ford Puma electric. Preț special în România, care dă peste cap concurența în segmentul electricÎn cadrul întâlnirii, Municipiul București precizează suma datorată în valoare de 256.713.535,36 lei, dat fiind faptul că au fost identificate erori și s-a realizat o plată. Compania Municipală Termoenergetica București SA, sub aspectul menținerii plângerii, solicită amânarea cu 2 săptămâni, pentru clarificarea sumei datorate și încheierea unui acord de plată cu Municipiul București. În funcție de rezolvarea celor două aspecte CMTEB își menține sau nu plângerea. În caz contrar, CMTEB va prezenta la MDLPA o nouă sesizare. Față de acestea, Compania Municipală Termoenergetica București S.A. a transmis adresa nr. 104511/04.10.2024″, scrie în referat.
Conform acestuia, MDLPA a propus ulterior organizarea unei întâlniri în data de 25 octombrie 2024, la sediul MDLPA, cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului București.
″În cadrul întâlnirii, Municipiul București s-a angajat să achite întreaga sumă restantă, sau după caz va fi realizată o eșalonare a plăților, în funcție de sumele disponibile de la bugetul local și veniturile din cotele defalcate. Compania Municipală Termoenergetica București S.A. a sesizat MDLPA din nou în temeiul OG nr. 36/2006, prin adresa nr. 120593/18.11.2024 (...), pentru suma de 138.359.174,10 lei inclusiv TVA, sumă aflată în afara termenului scadent″, mai menționează documentul.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cum a intrat Casa Rusu, unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României, direct în procedură simplificată de insolvență. "Posibilitatea de reorganizare nu mai intră în discuție!"În Capitală, prevederea a fost aplicată cel mai recent în decembrie 2020, când a fost emis un ordin ca Municipiul București să nu mai primească cote defalcate din impozitul pe venit decât pentru plata unei restanțe de peste 64 milioane lei față de Termoenergetica. Ordinul, semnat de liberalii Florin Cîțu, atunci ministru de Finanțe, și Augustin-Cătălin Iapă, secretar de stat la Dezvoltare la acel moment, a fost printre ultimele acte normative emise de oficiali ai Guvernului Orban.
S-a mai intenționat implementarea măsurii și în 2021 și 2022, în momente când restanțele Primăriei Capitalei față de Termoenergetica erau de circa 543 milioane lei, respectiv 397 milioane lei, însă în cele din urmă s-a renunțat.