ULTIMA ORĂ Hidroelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

Foto Hidroelectrica

scris 5 mai 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a fost ″călcată″, începând de anul trecut, de 3 ori de inspectorii Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF, în cadrul unor controale privind aplicarea legislației de supraimpozitare din sector, aceștia stabilind în sarcina companiei o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 62 milioane lei, pe care însă Hidroelectrica intenționează să o conteste în instanță, considerând că Fiscul a aplicat retroactiv legea, relevă datele analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Și alți mari producători au acuzat neconstituționalitatea supraimpozitării din energie, după cum a relatat Profit.ro.

De asemenea, într-un caz care ar putea fi cel puțin asemănător cu cel al Hidroelectrica, ANAF se pregătea la finalul lunii martie să le emită celor de la OMV Petrom decizie de impunere pentru o sumă suplimentară de 581 milioane lei aferentă supraimpozitării din energie.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit legislației privind supraimpozitarea, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie anul trecut.

Farmec își mută întreaga producție la Apahida, unde ridică o nouă fabrică, cu peste 40 milioane euro. „Este o decizie istorică pentru Farmec.\ CITEȘTE ȘI Farmec își mută întreaga producție la Apahida, unde ridică o nouă fabrică, cu peste 40 milioane euro. „Este o decizie istorică pentru Farmec."

Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.

Autoritățile fiscale române, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au efectuat trei controale în cadrul grupului asupra taxei pentru producătorii de energie electrică, două pentru perioada 1 septembrie– 31 decembrie 2022 pentru societățile Hidroelectrica și Crucea Wind Farm, care au fost finalizate prin procesele verbale întocmite în data de 11 aprilie 2023, respectiv 12 aprilie 2023, și unul pentru perioada 1 aprilie- 31 august 2022, care a fost finalizat prin procesul verbal întocmit in data de 19 aprilie 2023. Conform procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie 2023, autoritățile (…) au identificat o problemă cu privire la data începând cu care a fost aplicată de către societate Legea nr. 357/2023″, este explicația.

Ministrul de Interne se plânge de criza de personal și vorbește de o posibilă derogare la ordonanța care prevede înghețarea posturilor: Avem aproape 30.000 de efective lipsă CITEȘTE ȘI Ministrul de Interne se plânge de criza de personal și vorbește de o posibilă derogare la ordonanța care prevede înghețarea posturilor: Avem aproape 30.000 de efective lipsă

Legea menționată a fost publicată pe 16 decembrie 2022 și a modificat modul de calcul al prețului mediu net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor doar la cele din echilibrare, plafonate la 5%.

Textul legii menționează că prevederile legii sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, însă societatea a aplicat legea începând cu data publicării, 16 decembrie 2022. Conform procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie, organele fiscale au aplicat modificările introduse de lege retroactive, începând cu 1 septembrie 2022 și, prin urmare, au calculat impozit suplimentar în valoare de 62,052 milioane lei. Aplicabilitatea Legii nr. 357/2022 din 1 septembrie 2022 ar putea fi atacată pe motiv de neconstituționalitate având în vedere că articolul nr. 15 din Constituția României prevede că o lege dispune numai pentru viitor. Pe baza argumentului de neconstituționalitate, societatea va contesta în instanță taxa suplimentară stabilita de organele fiscale. Conducerea apreciază că exista argumente puternice pentru căștigarea acestui litigiu″, mai este arătat.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
pret reglementat energie
hidroelectrica anaf
hidroelectrica supraimpozitare