ULTIMA ORĂ CET Grivița, care asigură căldura și apa caldă mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, poate rămâne fără licență. UPDATE Licențele de termie și electricitate vor fi unificate. Proces cu Primăria

ULTIMA ORĂ CET Grivița, care asigură căldura și apa caldă mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, poate rămâne fără licență. UPDATE Licențele de termie și electricitate vor fi unificate. Proces cu Primăria
scris 1 apr 2024

CET Grivița, producătorul de agent termic furnizor al sistemului centralizat de încălzire din București controlat de Consiliul Local al Sectorului 1 al Capitalei, care asigură căldura și apa caldă pentru cartierele Giulești, Crângași, Calea Griviței, Mihalache, Pajura și Bucureștii Noi, ar putea rămâne fără licență de producere de energie termică, prin retragerea acesteia, relevă date analizate de Profit.ro. UPDATE Contactat de Profit.ro, directorul general interimar al companiei a declarat că licența de producție de energie termică va fi într-adevăr retrasă și a adăugat că activitățile de producție de energie termică și energie electrică se vor desfășura în baza unei licențe unice, care va acoperi ambele tipuri de operațiuni.

Pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna aceasta a Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se află un ″Proiect de decizie și raport privind retragerea Licenței nr. 726 pentru producerea de energie termică, acordate CET GRIVIȚA SRL prin Decizia președintelui ANRE nr. 397/17.03.2006″, precum și un ″Proiect de decizie și raport privind modificarea Licenței nr. 725 pentru producerea de energie electrică, acordate societății CET GRIVIȚA SRL prin Decizia președintelui ANRE nr. 396/17.03.2006″.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit Health.forum - Președintele CNAS: Avem bani doar pentru primele nouă luni ale anului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum - Președintele CNAS: Avem bani doar pentru primele nouă luni ale anului

Activitatea de producere a energiei termice va continua ca și până acum. Dacă până în prezent societatea noastră deținea o licență pentru producerea de energie termică și una pentru producerea de energie electrică, acestea se vor unifica în cadrul aceleiași licențe. Având în vedere că energia electrică este produsă în cogenerare, producția celor două tipuri de energie nu este posibilă decât simultan cu instalațiile aflate în exploatare la momentul de față″, a spus directorul interimar al CET Grivița, Radu Curcan.

Compania a anunțat vara trecută că își oprește activitatea pe termen nelimitat, ″din cauza imposibilității achitării gazelor naturale″.

Producția de cărbune a scăzut. Importurile s-au redus cu 48% CITEȘTE ȘI Producția de cărbune a scăzut. Importurile s-au redus cu 48%

Societatea dispune de echipamente de producție cu putere instalată electrică de 11,6 MW și termică de 60 Gcal.

Luna trecută, CET Grivița a dat în judecată subdiviziunea administrativ-teritorială a Sectorului 1 al Capitalei, solicitând instanței să oblige primarul de sector să pună în aplicare o hotărâre a Consiliului Local din mai anul trecut, prin care se dispunea majorarea capitalului CET Grivița cu 40 milioane lei, a mai precizat Radu Curcan.

CET Grivița s-a mai judecat cu Sectorul 1 și în 2023, pentru majorarea cu 40 milioane lei a capitalului social, însă a pierdut procesul. Compania ceruse consființirea prin hotărâre de Consiliu Local a unei decizii AGA din 2022 privind majorarea, afirmând în instanță că ″situația financiara este una deficitară și în scurt timp se va afla în situația de a declara insolvența/falimentul″.

Ambasadoarea României în Bulgaria i-a întâmpinat cu lalele pe pasagerii primului zbor București-Sofia după aderarea la Schengen CITEȘTE ȘI Ambasadoarea României în Bulgaria i-a întâmpinat cu lalele pe pasagerii primului zbor București-Sofia după aderarea la Schengen

O altă problemă a CET Grivița este intrarea în insolvență în februarie anul acesta a firmei Batist Energy SRL, fosta TDR Energy SRL, cu care compania Sectorului 1 avea un contract de administrare a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) specifice producătorilor de energie din surse fosile, inclusiv de depozit cu privire la respectivele certificate, dar și unul sectorial, de achiziție și montaj de echipamente. CET Grivița figurează drept creditor al Batist Energy SRL.

″Valoarea creanței este considerabilă, dar pentru moment nu vom furniza detalii suplimentare. Vom putea discuta pe această temă doar după ce creanța noastră va fi înscrisă în tabelul creditorilor societății respective″, a declarat șeful interimar al CET Grivița. 

Ministrul chinez al Comerțului va merge în Europa pentru a susține cauza vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Ministrul chinez al Comerțului va merge în Europa pentru a susține cauza vehiculelor electrice

Potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro, CET Grivița pretinde de la Batist Energy SRL, încă de dinainte de intrarea acesteia în insolvență, o datorie de 26 milioane lei, reprezentând valoarea garanției constituite de Batist Energy SRL pentru restituirea către CET Grivița a unui număr de câteva zeci de mii de certificate. În replică, Batist Energy SRL spune că nu și-a putut îndeplini obligația pentru că CET Grivița, la rândul său, îi datorează bani în baza contractului sectorial, în cuantum de peste 8 milioane lei. 

Situațiile financiare pe anul trecut ale CET Grivița nu sunt încă disponibile public la Ministerul Finanțelor. Compania a înregistrat pierderi în anii imediat anteriori, de peste 562.000 lei în 2022 (la venituri de 84,8 milioane lei) și de circa 8,4 milioane lei în 2021 (la venituri de 39,4 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
cet grivița
căldură apă caldă sectorul 1 bucurești