UE extinde, cu încă un an, plafonarea prețurilor la gaze

UE extinde, cu încă un an, plafonarea prețurilor la gaze
scris 19 dec 2023

Uniunea Europeană va extinde cu încă 12 luni plafonarea prețurilor la gaze, ca o protecție contra unor posibile șocuri ale prețurilor la energie, după ce miniștrii Energiei din UE au sprijinit marți planul, transmite Reuters.

Prima dată, UE a convenit limitarea prețului gazelor în decembrie 2022, după luni de prețuri ridicate la energie, cauzate de reducerea livrărilor de gaze rusești către Europa, după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ENGIE Romania începe construcția unui nou parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI ENGIE Romania începe construcția unui nou parc fotovoltaic

Securitatea energetică a continentului este într-o situație mult mai bună în prezent, decât iarna trecută, prețurile la energie sunt mult mai scăzute, țările și-au asigurat noi surse de aprovizionare iar facilitățile de stocare de gaze sunt aproape pline.

"În pofida startului relativ bun din această iarnă, situația geopolitică rămâne fragilă. Și aceste măsuri de urgență protejează consumatorii de prețurile excesive la energie", a afirmat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Plafonarea prețurilor la gaze urma să expire în februarie 2024 iar acum se va aplica până la 31 ianuarie 2025, au convenit miniștrii Energiei din UE.

Alte două măsuri au fost extinse cu 12 luni. Prima acordă mai rapid permise pentru proiectele de energie regenerabil, pentru a ajuta țările să înlocuiască gazele rusești cu energie curată, iar cealaltă stabilește reglementările prin care țările se pot ajuta cu aprovizionarea cu gaze într-o perioadă de deficit.

Conform calculelor Reuters, gigantul rus Gazprom a livrat 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze Europei în 2023, un declin semnificativ față de 180 bcm în 2018.

Executivul comunitar a propus plafonarea prețurilor la gaze atunci când prețurile la hub-ul de gaze TTF ar depăși nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv și atunci când prețurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro față de prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacționare. Această plafonare nu s-a aplicat deoarece nu s-au mai atins aceste prețuri la gaze, după perioada de vârf a crizei energetice din Europa.

Marți, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale se situau la aproximativ 34 euro pentru un Megawatt-oră. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
gaze