Comisia Europeană analizează o posibilă prelungire a unui plafon, impus în luna februarie, la prețul gazelor naturale, pe fondul îngrijorărilor că sabotajul conductei din Marea Baltică și conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la iarnă.
În cel mai grav moment al crizei energetice provocate de reducerea livrărilor de gaze rusești, prețurile au ajuns până la un maxim istoric de 300 de euro pentru un Megawatt oră, chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp. În cele din urmă, statele membre au căzut de acord că un plafon va intra în vigoare dacă prețurile ating nivelul de 180 de euro pentru un Megawatt oră timp de trei zile consecutive.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-o prezentare trimisă ambasadorilor statelor membre UE și consultată de Financial Times, Executivul comunitar susține că "nu există indicii referitoare la existența unor efecte negative", după intrarea în vigoare a plafonării și, în plus, prețul gazelor naturale este acum cu aproape 90% sub nivelul la care era anul trecut, relatează Agerpres.
Plafonarea prețului gazelor naturale a fost adoptată în primăvară după mai multe săptămâni de discuții tensionate între statele membre, în condițiile în care Germania și Austria s-au opus inițial de teamă că măsura va distorsiona piețele și va agrava problemele cu aprovizionarea. Însă în documentul Comisiei Europene se precizează că plafonarea nu a avut un impact asupra importurilor de gaze în blocul comunitar.
Mai mulți diplomați europeni au declarat pentru Financial Times că, în pofida scăderii prețurilor la energie și a faptului că gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este la un nivel record, aprovizionarea cu gaze a iarnă ar putea fi afectată de războiul dintre Israel și Hamas precum și de potențialele sabotaje ale infrastructurii de gaze.
CITEȘTE ȘI China analizează măsuri pentru a contracara sancțiunile economice ale SUA în cazul unui conflict în TaiwanÎn acest document, trimis zilele trecute la Bruxelles, mai este cerută de asemenea prelungirea unei legislații separate care permite statelor membre să accelereze procedurile de acordare de autorizații pentru parcuri de centrale eoliene și fotovoltaice.
De asemenea, Germania și Franța presează Comisia să prelungească prevederile privind ajutoarele de stat care permit guvernelor să acorde un sprijin semnificativ consumatorilor care se confruntă cu prețuri mari la energie din cauza războiului. Aceste măsuri ar urma să expire la 31 decembrie 2023.