Planurile Uniunii Europene de a fixa un nou obiectiv în domeniul energiilor regenerabile s-au lovit de un prim obstacol din partea guvernelor favorabile utilizării a ceea ce numim energie nucleară, care au lăsat să se înțeleagă că nu vor sprijini un obiectiv care exclude energia nucleară, transmite Reuters.
Cele 27 de state membre UE au opinii divergente cu privire la energia nucleară și disputele politicile cu privire la această sursă de energie au amânat recentele măsuri ale UE destinate să rezolve problema prețurilor mari la electricitate și să impulsioneze tranziția Europei la surse de energie cu emisii reduse de carbon, arată Agerpres.
Chiar dacă centralele nucleare nu emit dioxid de carbon, ele generează totuși deșeuri toxice care potrivit unor activiști de mediu fac ca energia nucleară să nu poată fi considerată drept energie verde.
Planurile vizând stabilirea unei ținte UE privind energiile regenerabile în 2040 au provocat noi tensiuni, după ce în cursul acestei luni Executivul comunitar a făcut din acest obiectiv un adaos surprinzător la mandatul noului comisar european pentru Energie, Dan Jorgensen.
Ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a spus că, la o reuniune a 15 țări membre UE organizată la Bruxelles, dintre care 12 sunt parte a unei alianțe favorabile energiei nucleare, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea către comisarul Jorgensen că noua țintă exclude energia nucleară.
„Este mai important să avem țintă concretă pentru regenerabile… asupra căruia poți interveni cu statistici, de exemplu, prin închiderea centralelor nucleare? Sau obiectivul principal este producția de energie curată și fără combustibili fosili în Europa?”, s-a întrebat ministrul suedez al Energiei, Ebba Busch, care a participat la reuniunea de luni a țărilor favorabile energiei nucleare.
Un oficial de rang înalt dintr-o țară membră UE a spus că mai multe guverne, cu suficiente voturi pentru a împiedica UE să adopte ținta, au sugerat că nu vor sprijini un obiectiv care exclude energia nucleară. „Cred că este suficient, în termeni de minoritate de blocaj”, a spus oficialul.
Comisarul european pentru Energie, Dan Jorgensen, a menționat că se va asigura că munca sa include și energia nucleară. „Poate și va merge mână în mână cu energia regenerabilă”, a spus Jorgensen la o reuniune a miniștrilor UE.
CITEȘTE ȘI Alături de Trump, japonezii de la SoftBank anunță o investiție gigant în proiecte americaneȚări precum Austria și Germania s-au opus includerii energiei nucleare în anterioarele obiective UE privind energia regenerabilă, exprimându-și îngrijorările cu privire la siguranța energiei nucleare și lăudând costul mic al energiei produse de centralele eoliene și parcurile fotovoltaice. Austria se opune vehement tehnologiei nucleare, în timp ce Germania și-a oprit reactoarele nucleare.
În schimb, Franța, țară care își produce cea mai mare parte din electricitate în centrale nucleare, și țările din Europa de Est care au de gând să construiască noi reactoare nucleare, sunt susținători vehemenți ai energiei atomice ca o modalitate pentru a reduce emisiile poluante.