Conducta terestră de 36 de kilometri și stația de măsurare care vor introduce gazele naturale extrase din zăcământul offshore Sakarya din Marea Neagră în sistemul național al Turciei au fost finalizate de Turkish Petroleum Corporation (TPAO) și Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ), susține presa turcă.
De ce este important: Deși lucrările de explorare în Marea Neagră au debutat în apele teritoriale și zona maritimă a României cu mult înainte, de peste 2 decenii, până în prezent un singur proiect, Midia, al Black Sea Oil&Gas (BSOG), de mică adâncime, a intrat, la jumătatea anului trecut, în producție. Ca urmare a multiplelor modificări legislative, în cel mai important proiect offshore, Neptun Deep, operat de OMV Petrom (și în care partener este și Romgaz, în urma cumpărării participației Exxon pentru un miliard de dolari), nu s-a adoptat încă o decizie finală de investiție, care a fost amânată în repetate rânduri. Decizia este așteptată, potrivit operatorului OMV Petrom, la jumătatea acestui an, după ce concesionarii au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația oficială privind comercialitatea zăcământului, declarație considerată incompletă de unul dintre concesionari, Romgaz.
TPAO și BOTAȘ, deși au început lucrările de explorare mult mai târziu, au anunțat că primul mc de gaz din zăcămintele sale din Marea Neagră ar urma să intre în casele turcilor în luna martie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce gazul natural produs offshore va ajunge la stația de prelucrare a gazelor naturale Filyos printr-o serie de conducte maritime speciale în lungime de 170 de kilometri de mare, acesta va fi procesat de către TPAO.
Apoi va fi redirecționat către BOTAȘ pentru a fi introdus în sistemul național al Turciei.
Deși în prima etapă, la stația de măsurare de la Filyos vor ajunge inițial doar 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi, stația are o capacitate zilnică de 50 de milioane de metri cubi.
Pentru a conecta gazul Mării Negre la sistemul național, în prima etapă a fost executată o conductă terestră de 36 de kilometri, care traversează inclusiv râul Filyos, unde a fost construită o conductă de 200 de metri care traversează râul cu un debit ridicat, susține Hurriyet.
În luna aprilie, guvernul turc a adoptat un act normativ prin care proiectul de la Sakarya beneficiază de scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite.