O companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare al țării să aprobe intrarea Transgaz în acționariat cu o participație de 15%.
Mediterranean Gas, o companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare energetică al țării să aprobe intrarea în proprietate a OTS-ului românesc de gaze Transgaz cu o participație de 15%, potrivit balkangreenenergynews.com
Numeroase state membre ale Uniunii Europene lucrează la înlocuirea gazului natural care vine din Rusia prin conducte cu gaz natural lichefiat, GNL. Grecia este hotărâtă să devină un hub regional. Construiește un terminal plutitor în largul Alexandroupolis și o centrală electrică pe gaz în apropiere. De asemenea, sunt în curs de desfășurare planuri de extindere a terminalului actual Revithoussa GNL, scrie Adevarul.
Al treilea terminal GNL al Greciei
Alte țări din sud-estul Europei doresc să participe la acțiune. Și nu fac excepție, deoarece cea mai mare parte a UE a fost înțepată de criza energetică din 2021-2022 și de agravarea incertitudinii aprovizionării după invazia Rusiei în Ucraina.
Operatorul de sistem de transport de stat al României, SNTGN Transgaz, a ajuns la un acord cu Mediterranean Gas, companie care dezvoltă un proiect pentru cel de-al treilea terminal GNL – Argo, pentru a achiziționa un pachet de 15%.
Se așteaptă ca instalația Argo să poată regazificarea trei miliarde de metri cubi pe an în prima fază
Instalația de GNL plutitoare este planificată să fie instalată în largul portului Volos, la jumătatea distanței dintre Atena și Salonic. Compania elenă a depus o cerere la Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Deșeuri și Apă (RAAEY) pentru autorizare.
Capacitatea anuală este de 4,6 miliarde de metri cubi
Unitatea de regazificare cu stocare plutitoare sau FSRU este avută în vedere cu o capacitate anuală de 4,6 miliarde de metri cubi. În prima fază, se preconizează că va putea procesa suficient GNL pentru trei miliarde de metri cubi. Compania intenționează să-l pună în funcțiune în 2025.
Anul trecut, Mediterranean Gas a primit manifestări de interes care depășesc 5,2 miliarde de metri cubi, care era capacitatea planificată inițial. Compania este controlată de Vapiando, care deține 71%. Goldenport Marine și Norion sunt acționari minoritari, cu 20%, respectiv 9%.
În plus, Transgaz tocmai a preluat Sistemul Național de Transport al Gazelor din Moldova. Acesta a spus că desemnarea filialei sale Vestmoldtransgaz (VMTG) ca unic operator este consecința nerespectării de către Moldovatransgaz a cerințelor de separare și certificare conform celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene.