Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica a anunțat miercuri că stadiul de realizare a planului de investiții în primele trei luni ale anului este de 95%, fiind încheiate șase noi contracte de investiții, cu o valoare totală de 195 de milioane de lei.
"În această perioadă, ne-am concentrat eforturile pe acțiunile de eficientizare a companiei, dar și pe monitorizarea extrem de atentă a tuturor lucrărilor de investiții, implicându-ne activ în toate proiectele derulate sau aflate în diferite etape: achiziție, autorizări, avizări sau execuție. Urmează o perioadă de tranziție, iar în prezent, ne aflăm la finalul perioadei de reglementare și ne pregătim pentru noua perioadă de reglementare care va începe de la 1 ianuarie 2020, ANRE elaborând deja legislația adaptată acestui context. Așadar, este evident faptul că pentru Transelectrica 2019 va fi un an cu multe provocări și bineînțeles că vom continua ceea ce am început în urmă cu șase luni, cu accent pe realizarea investițiilor", a explicat Marius Dănuț Carașol, președinte al directoratului Transelectrica.
Reprezentanții companiei spun că planul de investiții a fost realizat în proporție de 95%, fiind încheiate șase noi contracte de investiții, cu o valoare totală de 195 de milioane de lei, au fost urgentate 38 de proiecte de investiții, aflate în diferite faze de dezvoltare, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, alte șase proiecte majore se află în etapa de pregătire a documentației pentru lansarea procedurii de achiziție, iar 11 proiecte sunt în proces de achiziție.
Săptămâna trecută compania a obținut aprobarea legii speciale pentru marile lucrări de infrastructură energetică.
"Această lege este vitală pentru ritmul realizării investițiilor companiei Transelectrica, nu doar al proiectelor aflate în derulare, dar și al celor pe care urmează să le demarăm în perioada următoare - atât proiecte cu surse proprii de finanțare, cât și proiecte realizate din fonduri europene. Primul beneficiar al acestei legi va fi proiectul liniei de 400 kV Anina – Reșița, parte din Axul Banat de închidere a Inelului de 400 kV al României, pentru care am dat deja ordinul de reîncepere a lucrărilor. Acest proiect a stat blocat aproape un an de zile”, a completat Marius Dănuț Carașol.
Președintele directoratului Transelectrica a mai subliniat faptul că printre prioritățile investiționale ale companiei în următoarea perioadă se află închiderea Inelului de 400 kV al României, dar și realizarea Inelul de 400 kV al Capitalei. În prezent, ca urmare a condițiilor specifice de dezvoltare economică accelerată, Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15% din consumul de energie electrică de la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară.
"Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport a energiei electrice, aferentă Municipiului București. În perioada imediat următoare, vom lansa pe platforma de achiziții publice SICAP, procedura de achiziție a unui studiu privind dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București, cu o perspectivă de timp de 10 ani. Totodată, ne propunem o nouă soluție de realizare a inelului de 400kV al Municipiului București, astfel: prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la stația electrică de transport București Sud la stația electrică Domnești, incluzând cu construirea unei stații noi de transport în zona de nord-est a Municipiului București, mai exact în localitățile Voluntari, Otopeni sau Tunari”, a mai explicat președintele directoratului Transelectrica.
Un alt obiectiv al managementului Transelectrica este accesarea fondurilor europene pentru proiectele investiționale ale Companiei. În acest sens, în luna martie, a fost aprobat în cadrul POIM proiectul de realizare a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Smârdan-Gutinaș, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 31 de milioane de euro.
Transelectrica a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 38 milioane lei, cu 44% mai mic față de perioada similară a anului trecut, când se ridica la 68,2 milioane lei.
Veniturile totale au urcat cu 5%, la 648,85 milioane lei în primele trei luni, de la 684,93 în perioada ianuarie-martie 2018.
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport și de sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 de stații electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA și 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.
Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.