Statul a aprobat o suplimentare cu o treime a investiției Nuclearelectrica în construirea unei instalații de tratare a deșeurilor pentru a putea semna contractul cu coreenii

Statul a aprobat o suplimentare cu o treime a investiției Nuclearelectrica în construirea unei instalații de tratare a deșeurilor pentru a putea semna contractul cu coreenii
scris 11 iul 2023

Acționarii Nuclearelectrica, respectiv reprezentanții statului român, care deține o participație de 82,4% în companie, au votat majorarea cu o treime a valorii lucrărilor de execuție inițial aprobate pentru construirea unei instalații de tratare a deșeurilor nucleare, decizie necesară semnării contractului cu firma coreeană Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd., contract a cărui parafare a fost anunțată de Profit.ro.

Astfel, vechea valoare, stabilită în 2018, la cursul de 4,7 lei/euro, de 130,4 milioane euro, a fost majorată la 195,3 milioane de euro, la cursul de schimb de 5 lei/euro, că “efect al actualizării valorii investiției pe baza indicilor de creștere a prețurilor între 2018 și 2022”.

Urmărește-ne și pe Google News

“Totodată, informăm acționarii societății că societatea urmează să încheie contractul sectorial având că obiect Lucrări de execuție Instalația de detritiere de la CNE Cernavodă cu firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd.”, precizează Nucleaelectrica, confirmând informațiile publicate de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contractul va avea o durata de finalizare de 50 luni, o perioadă de garanție a lucrărilor de 5 ani și valoarea de 195,3 milioane euro.

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

Inițial, în 2020, finanțarea construirii instalației ar fi trebuit să fie asigurată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), însă procedura a fost anulată după etapa de precalificare, în condițiile lipsei concurenței calificate. În 2021, procedura de achiziție a fost reluată, odată cu extinderea posibilităților de demonstrare a capacității tehnice și manageriale de îndeplinire a cerințelor de calificare.

“Având în vedere ca nici de această dată nu s-a obținut un nivel de competiție corespunzător exigentelor BERD (o singură ofertă a fost calificată dintre cele trei depuse), prin Addendumul 1/07.07.2022 la Scrisoarea de Mandat, SNN si BERD au decis încetarea înțelegerii cu privire la finanțarea, de către BERD, a execuției instalației”, se precizează într-un document al companiei nucleare.

Profit.ro anunța în luna iunie că gigantul Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, alături de Korea Electric Power Corp. Engineering & Construction (KEPCO E&C), Hyundai E&C și Samsung C&T au trecut de un test de verificare a calității comandat de Nuclearelectrica.

Instalația poate reduce considerabil cantitatea de deșeuri radioactive din centralele nucleare. Coreea a construit o instalație similară la centrala nucleară Wolsong în 2007 și o exploatează de atunci.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record CITEȘTE ȘI FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

Prim-ministrul corean Han Duck-soo s-a întâlnit cu Nicolae Ciucă, la acel moment premier, luna trecută, și a cerut cooperare în sectorul energetic.

viewscnt
Afla mai multe despre
deseuri
cernavoda
khnp
nuclearelectrica