Compania de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, a trecut pe pierdere în primul trimestru, în contextul scăderii producției și a prețurilor realizate. Acțiunile s-au prăbușit cu până la 30% la Londra.
Serinus, cu activități în România și Tunisia, a raportat o pierdere de 1,3 milioane de dolari în primele trei luni, față de un profit net de 1 milion de dolari obținut în primul trimestru din 2022.
Veniturile au scăzut cu 63%, de la 13,4 milioane de dolari la 4,9 milioane de dolari, pe fondul reducerii volumelor în România și al prețurilor semnificativ mai mici, atât la țiței, cât și la gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Ucraina a interzis importurile de combustibili de proveniență rusă. Rafinăriile românești pot profitaProducția în România a scăzut cu 73%, de la 610 bep (baril echivalent petrol) pe zi la 163 bep/zi, din cauza declinului natural și a pătrunderii apei în unele dintre puțurile de producție, potrivit Serinus.
La nivel de grup, volumele s-au redus cu 38%, de la 1.115 bep/zi la 691 bep/zi, în condițiile în care producția din Tunisia a crescut ușor, până la 528 bep/zi, atenuând impactul declinului din România.
Serinus a realizat un preț mediu de 78,87 dolari/bep pentru volumele vândute în primul trimestru, cu 57% sub prețul de 184,57 dolari/bep din perioada similară a anului trecut.
Acțiunile companiei s-au prăbușit cu până la 30% pe piața AIM a bursei de la Londra după publicarea rezultatelor financiare joi, înainte să recupereze ușor din pierderi.
Serinus a închis tranzacțiile la un preț de 4,13 pence, în scădere cu 28,3% față de referința de miercuri.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cernavodă își ″dublează″ top-managementul cu consultanți externi în perspectiva retehnologizării reactorului 1. 80% din șefi au mai puțin de 2 ani în funcțiiSerinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.
Compania operează în prezent patru sonde comerciale: Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune în 2021.
Recent, Serinus a anunțat că a câștigat o procedură de arbitraj împotriva fostului său partener în concesiunea Satu Mare, Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), privind transferul participației de 40% din concesiune deținute de Oilfield Exploration Business Solutions.
Cu sediul în Jersey, Serinus Energy este listată pe bursele AIM (Londra) și WSE (Varșovia). Compania a fost controlată până în 2021 de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardar polonez Jan Kulczyk, decedat în 2015.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție în derulare: Hidroelectrica preia principalele active ale UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din RomâniaÎn prezent, principalii acționari ai companiei sunt investitorul britanic Richard Sneller, fost manager de fonduri la Baillie Gifford, cu o participație de 11,6%, Crux Asset Management (8,4%) și compania poloneză de investiții Quercus (7,3%).