Serinus, controlată de miliardarul polonez Kulczyk, semnează primul acord pentru vânzarea gazelor produse în România. Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie, cumpără producția pe un an

Serinus, controlată de miliardarul polonez Kulczyk, semnează primul acord pentru vânzarea gazelor produse în România. Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie, cumpără producția pe un an
scris 27 dec 2018

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, a încheiat un acord privind vânzarea gazelor extrase în România către olandezii de la Vitol Gas and Power, cel mai mare trader independent de energie din lume.

Înainte de a fi prezentată aici, infomația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serinus operează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), concesiunea de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Urmărește-ne și pe Google News

Vitol a avut anul trecut venituri de 181 miliarde dolari, cu 6.500 de transporturi și 349 milioane tone de marfă transportate anual.

Acordul cu Vitol Gas vizează gazele ce vor fi extrase în primul an gazier de la începerea producției la centrala de la Moftinu, cu excepția cantităților pe care compania este obligată să le tranzacționeze pe piețele centralizate administrate de Bursa Română de Mărfuri.

VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime CITEȘTE ȘI VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime

Anul gazier începe în luna octombrie și se încheie la finele lunii septembrie a anului următor. Potrivit Serinus, contractul cu Vitol Gas poate fi prelungit după expirarea termenului inițial.

Prețul de vânzare va fi calculat în funcție de media tranzacțiilor derulate pe piețele centralizate din România.

Serinus așteaptă livrarea și instalarea a două unități necesare injectării gazelor în sistemul național de transport pentru a demara producția comercială la Moftinu.

În octombrie, compania estima că centrala de gaze de la Moftinu va fi pusă în funcțiune la finele anului, însă polonezii și-au exprimat ulterior scepticismul cu privire la capacitatea contractorului său de a se încadra în programul de realizare, testare și livrare a celor două unități.

Serinus a contractat furnizorul de echipamente și servicii petroliere Confind Câmpina, controlat de omul de afaceri Ioan Simion, pentru proiectarea și construcția instalației de gazificare de la Moftinu. Construcția stațiilor TEG (Trietilen Glicol) și LTS (Low Temperature Separation) a fost subcontractată firmei canadiene AVAL Engineering, care a amânat livrarea unităților de șase ori în ultimul an.

“Serinus face toate eforturile pentru a accelera punerea în funcțiune a celor două unități, în vederea declanșării cât mai rapid a producției. La insistențele companiei, Contractantul a trimis un reprezentant la unitatea de producție pentru a furniza o evaluare detaliată în persoană a progresului realizat al unităților, stadiul și planul de finalizare înainte și o dată definitivă de livrare a unităților. Contractantul a raportat companiei că, deși s-au realizat progrese pe unități în ceea ce privește bobinarea, asamblarea, hidrotestarea și vopsirea unităților, izolarea și instalarea componentelor electrice trebuie încă finalizate înainte de testarea unităților”, a precizat compania la finele lunii trecute.

Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, după ce operatorul sistemului național de transport gaze naturale i-a refuzat accesul la sistem, citând calitatea neconformă a gazelor, de unde și necesitatea instalării celor două unități.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de 3,2 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
vitol gas
acord
gaze naturale
productie
moftinu
vanzare
intarzieri