Ministerul Energiei a decis să-i revoce in corpore pe administratorii Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), compania de stat pe care o controlează integral și care se ocupă de litigiile cu Enel, de recuperarea creanței Rompetrol și de proiectul hidrocentralei Tarnița, patru dintre cele cinci persoane numite în locul acestora fiind membri ai ALDE, partidul din coalița de guvernare condus de Călin Popescu Tăriceanu și din care face parte și ministrul Energiei, Toma Petcu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, ministerul a hotărât modificarea actului constitutiv al societății, principala schimbare fiind cea a modului de administrare al acesteia, prin trecerea de la sistemul unitar la cel dualist de conducere, format din Consiliu de Supraveghere și directorat și în care acționarii au mai mult control asupra managementului companiei.
În urma modificării sistemului de administrare, toți membrii CA-ului au fost revocați, respectiv Dan Agrișan, Daniela Lulache, Marius Mitruș, Ana Crăița Bucheru și Bogdan Patriniche.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deciziile au fost luate inițial printr-un ordin al ministrului Petcu de marți și puse în aplicare miercuri într-o AGA a SAPE.
Membrii primului Consiliu de Supraveghere al SAPE, numiți pe o perioadă de 2 ani, dar care pot fi oricând revocați de AGA, potrivit noului act constitutiv, sunt Ionel Pană, Ciprian Mircea Blejan, Cornelia Negruț, Ion-Adrian Moldoveanu și Cristiana Chiriac.
Ionel Pană este membru al ALDE Dolj, candidat pentru Senat la ultimele alegeri și fost consilier județean în perioada 2004 – 2012. Pană este inginer electrotehnician și a fost director general al Electrica Oltenia înainte de privatizarea din 2005, precum și manager de dezvoltare după preluarea companiei de către CEZ. A mai deținut funcțiile de director tehnic la Transelectrica Craiova și de director de programe la structura centrală a Transelectrica.
Ciprian Mircea Blejan, membru al ALDE Bihor, a candidat din partea partidului pentru un loc de deputat la ultimele alegeri parlamentare. Este om de afaceri, fiind asociat la firmele Termopro Edil SRL (construcții), Proagroterm SRL (agricultură) și Mop Clean Express SRL (activități de curățenie). În perioada 2012-2013 a fost director general adjunct la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii, iar anterior, în 2011-2012, a deținut funcția de șef de oficiu comercial la Electrica Furnizare, sucursala Oradea.
CITEȘTE ȘI Marea Britanie ar putea pierde aproape 500.000 de locuri de muncă în absența unui acord cu UECornelia Negruț este fost deputat ALDE de Maramureș, numele ei fiind luat în calcul în prima parte a anului trecut pentru postul de prefect al județului. În cursul anului 2012 a deținut funcția de vicepreședinte al AVAS, iar anterior a fost consilier local la Baia Mare. Este, de asemenea, de anul trecut, membru în Consiliul de Administrației al Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare.
Ion-Adrian Moldoveanu este vicepreședinte ALDE și administrator special al Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica aflată în insolvență. El a deținut în trecut funcțiile de director general și director general adjunct la SAPE, precum și de administrator la Hidro Tarnița, societatea creată pentru implementarea proiectului hidrocentralei omonime cu acumulare prin pompaj și controlată aproape integral de SAPE.
A mai fost membru în Consiliul de Administrație al E-Distribuție Muntenia, subsidiara Enel care distribuie energie electrică în București, Ilfov și Giurgiu și la care statul român deține prin SAPE o participație minoritară. Anterior, Moldoveanu a fost consilier juridic la Consiliul Județean Mehedinți și la Primăria Sectorului 1 al Capitalei.
Al cincilea membru al noului Consiliu de Supraveghere al SAPE, Cristiana Chiriac, este consilier juridic la Ministerul Energiei și fost membru în Consiliile de Administrație ale mai multor companii de stat din domeniul energetic, printre care Conpet și OPCOM. A fost, de asemenea, consilier juridic și șef de serviciu și în Ministerul Economiei.
CITEȘTE ȘI GEFCO, lider european în logistica automobilelor, prezent în România cu un parteneriat cu Dacia, a cumpărat compania spaniolă GLT, implicată în transportul pe ruta Europa-MarocSAPE deține și administrează participațiile minoritare ale statului român la fostele filiale de distribuție, privatizate, ale Electrica, aflate acum în posesia italienilor de la Enel, respectiv E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, precum și la furnizorii Enel Energie Muntenia și Enel Energie. Din această postură, compania este și parte în litigiile, naționale și internaționale, legate de aceste participații.
SAPE mai controlează compania de proiect Hidro Tarnița și deține participații minoritare la Electrica Soluziona și Bursa Română de Mărfuri. Compania a terminat anul 2016 cu un profit net de 39,6 milioane lei, în scădere cu 58% față de 2015. Veniturile SAPE, care provin în principal din dividendele distribuite de companiile din portofoliu, precum și din despăgubiri câștigate în litigii, s-au redus în 2016 cu 74%, la 45,49 milioane lei. Societatea a fost înființată în 2014, prin divizarea Electrica SA, înainte de listarea la bursă a acesteia.
De anul trecut, SAPE are un nou director general, în persoana lui Viorel Cîrstea. Acesta a lucrat, din 2014 până în 2017, la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), unde a ocupat succesiv pozițiile de consilier al președintelui Fondului, director executiv la Direcția raportări și validări garanții, director general adjunct și președinte al Consiliului de Administrație al filialei Sfântu Gheorghe a FNGCIMM.
CITEȘTE ȘI Nigel Farage nu respinge ideea organizării unui al doilea referendum legat de BrexitÎntre 2003 și 2014, Cîrstea a fost președinte CA, respectiv administrator unic, la două firme de construcții ale omului de afaceri Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane – Marmura București SA (2003-2008) și Marmura Service București SRL (2008-2014). Anterior, între 2000 și 2003, noul șef al SAPE a fost analist financiar la furnizorul de echipamente de telecomunicații Intrarom SA, din grupul grec omonim, companie cu numeroase contracte de achiziții publice la activ, inclusiv cu Loteria Română.
Viorel Cîrstea a fost și director general adjunct al companiei de administrare de active SAFI Invest SA, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), între ianuarie 1999 și iulie 2000, poziție din care s-a ocupat inclusiv de conducerea și coordonarea directă a activităților de investiții și de gestionare a portofoliului Fondului.
Cîrstea a preluat funcția de director general adjunct la SAFI imediat după celebrul scandal omonim, în urma căruia au fost păgubiți mii de investitori. Între 1996 și 1998 a lucrat tot la SAFI, ca analist financiar, cu sarcini în efectuarea de rapoarte de analiză privind țintele de plasament, monitorizarea piețelor, evaluarea riscurilor și rentabilității instrumentelor investiționale și în efectuarea calculelor pentru stabilirea valorii unitare activului net al FOA.
În perioada 1995-1996, Viorel Cîrstea a fost economist la Vinexport Trading Company. În CV-ul său este menționată și participarea, în 1998, la un grup de lucru constituit de Guvernul de atunci cu reprezentanți ai societății civile pentru elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, precum și cursuri de calificare și specializare la Institutul Camerei de Comerț din Viena, Asociația Națională de Valori Mobiliare, Bursa Română de Mărfuri, ASEBUSS și Oracle România.