Rușii contraatacă în meciul cu americanii pe gazele din Marea Neagră: Lukoil a descoperit un zăcământ estimat la peste 30 mld. mc

Rușii contraatacă în meciul cu americanii pe gazele din Marea Neagră: Lukoil a descoperit un zăcământ estimat la peste 30 mld. mc
scris 14 oct 2015

Compania rusă de petrol și gaze Lukoil a anunțat descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi.

Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Concesiunea este deținută de Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).

Urmărește-ne și pe Google News

Descoperirea a fost făcută prin intermediul sondei de explorare Lira, lucrările de explorare fiind finalizate luna trecută, potrivit Lukoil și Romgaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda Lira – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale", se arată în comunicatele celor două companii.

În 2012, compania americană ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat că au descoperit, tot în Marea Neagră, un zăcământ de gaze naturale estimat preliminar la 42-84 miliarde de metri cubi.

Sondă forată până la 2.700 de metri

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1.200 metri, iar suprafața perimetrului este de 1.006 kmp. Sonda Lira – 1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la țărm, adâncimea apei fiind de aproximativ 700 m.

Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 metri, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei TransOcean Ltd. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului Lira.

Potrivit surselor citate, succesul sondei Lira – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii Lira, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul Lira a unei sonde de explorare-evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi.

“Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcție nouă de dezvoltare a afacerii, precum și a portofoliului de zăcăminte. Suntem o companie cu experiență de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschiși pentru noile provocări ale lucrărilor offshore și ne bucurăm să avem parteneri cu experiență în domeniu”, a declarat directorul general al Tomgaz, Virgil Metea.

Eșec de 244 milioane dolari

Lukoil are concesionate în România perimetrele de hidrocarburi Rapsodia și Trident din Marea Neagră, ambele având câte 1.000 km pătrați. Acordurile de concesiune au fost semnate în 2011.

Descoperirea de pe perimetrul offshore Trident vine după ce Lukoil a trecut la cheltuieli și a marcat drept pierderi, în al doilea trimestru al anului, costuri de 244 milioane dolari cu forajul unei sonde de explorare în România care a fost declarată neproductivă, explorările neducând la descoperirea de resurse de hidrocarburi exploatabile comercial.

"În al doilea trimestru al anului am trecut la cheltuieli costuri cu forarea în România a unei sonde declarate neproductive în sumă de 244 milioane dolari", se arată în raportul pe primele 6 luni din 2015 al Lukoil.

În iunie, președintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov, declara, potrivit publicației Sputnik, că Lukoil intenționează să foreze până la sfârșitul acestui an două sonde de explorare în apele românești ale Mării Negre.

"Sperăm să finalizăm anul acesta forajul a două sonde în perimetrul Trident. Am atins adâncimea de 1.700 metri, iar adâncimea programată a proiectului este de 3.400 metri", spunea Alekperov. În total, Lukoil este pregătită, în cadrul programului de lucrări aferent perioadei 2014-2015, să foreze cinci sonde în apele românești ale Mării Negre, din care trei sunt obligatorii și două opționale, mai scria Sputnik.

Explorări prelungite

Cheltuielile Lukoil legate de perimetrele de hidrocarburi concesionate în apele teritoriale ale României au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităților de explorare în Marea Neagră.

În august 2014, cei de la Lukoil au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu șase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare pentru perimetrul Rapsodia, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic și a unor acumulări de gaze "potențial periculoase" în zona de foraj.

În solicitare, rușii precizau că au contractat o platformă de foraj de la compania Sedco Forex, care derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanța după ce fusese demontată pentru a putea trece pe sub podurile din Strămtoarea Bosfor, fiind reasamblată la Constanța.

De asemenea, Lukoil preciza că a identificat existența unor acumulări de gaze de mică adâncime, potențial periculoase, motiv pentru care a fost necesară modificarea zonei inițiale a sondei de explorare și efectuarea unor schimbări în documentația proiectului de construcție.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
romgaz
gaze naturale marea neagra
omv petrom
exxonmobil