Romgaz vrea rating pentru a împrumuta de pe piețele externe bani de investiții majore

Romgaz vrea rating pentru a împrumuta de pe piețele externe bani de investiții majore
scris 21 aug 2019

Unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, Romgaz, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, vrea să obțină rating de credit de la una dintre agențiile internaționale majore de evaluare financiară, prin încheierea unui contract în acest sens, pentru a se putea împrumuta în condiții avantajoase de pe piețele financiare externe, inclusiv prin emisiuni de obligațiuni corporative.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"(...) este necesară implementarea unor proiecte de investiții, a căror valoare depășește pe termen mediu și lung resursele alocate la nivelul bugetului (companiei – n.r.). Ca urmare, în perspectivă, apare necesitatea identificării și accesării de surse de finanțare suplimentare din finanțări rambursabile externe. În acest sens, nivelul ratingului anual acordat de către agențiile de rating recunoscute la nivel internațional constituie premisele obținerii de noi resurse financiare în condiții cât mai avantajoase cu menținerea condițiilor inițiale până la rambursarea integrală a acestora", se arată într-un document al Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, serviciile de efectuare a analizei și acordare a calificativului de rating către Romgaz sunt necesare în vederea demarării și menținerii unui dialog regulat cu agențiile de rating, pentru a înțelege în mod clar cum se poziționează compania din punctul de vedre al aspectelor și riscurilor asupra cărora se concentrează analiza de rating.

Producătorii de răcoritoare amenință cu concedierea a 6.500 de angajați după introducerea accizei pe băuturile cu zahăr. Risc de înlocuire a zahărului cu îndulcitori chimici și mai nocivi CITEȘTE ȘI Producătorii de răcoritoare amenință cu concedierea a 6.500 de angajați după introducerea accizei pe băuturile cu zahăr. Risc de înlocuire a zahărului cu îndulcitori chimici și mai nocivi

"Totodată, serviciile avute în vedere vizează stabilirea unui proces care să permită companiei să-și prezinte situația într-o lumină favorabilă precum și invitarea agențiilor de rating să-și exprime propriile percepții de risc și îngrijorări privitoare la situația curentă a companiei. De asemenea, optimizarea rating-ului companiei va conduce la o evaluare mai bună a Romgaz, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra potențialilor investitori, creșterii încasărilor în urma tranzacțiilor ce vor urma, accesul companiei la piețele de capital pentru finanțări prin emisiuni de obligațiuni ca alternative la creditele bancare și implicit asupra dezvoltării și întăririi capacității investiționale a companiei", se mai menționează în document.

Romgaz a profitat de primele luni ale acestui an în care nu intrase încă în vigoare plafonarea prețului gazelor naturale și și-a majorat cu 16,26% sau 75,8 milioane lei profitul net pe primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primele trei luni ale anului, Romgaz a raportat un profit de 542 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde lei, în creștere la rândul său cu 15,5% față de cea înregistrată în perioada ianuarie-martie 2018. Romgaz sugerează că rezultatele bune s-au fundamentat pe o creștere cu 4,8% a producției, care a ajuns în trimestrul întâi la 1,43 miliarde metri cubi.

Pe de altă parte, în ultimii 2 ani, Romgaz s-a numărat printre cei mai mari plătitori de dividende din România, mai ales ca urmare a nevoii de bani a statului, acționarul majoritar.

Producătorul german de căști și microfoane Sennheiser a deschis o fabrică în Brașov CITEȘTE ȘI Producătorul german de căști și microfoane Sennheiser a deschis o fabrică în Brașov

După cum a relatat Profit.ro, Romgaz ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie, de data asta la Oradea. Compania de stat se gândește în acest sens la o asociere cu operatorul sistemului centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice din municipiu, controlat de primărie. Astfel, în cadrul Romgaz a fost constituit un "grup de lucru însărcinat cu întocmirea unui raport de oportunitate pentru realizarea în comun cu Termoficare Oradea SA a unei investiții într-o unitate de cogenerare de înaltă eficiență", potrivit unui document al companiei.

De asemenea, Romgaz ar putea investi într-un proiect grecesc de terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (LNG) planificat a fi dezvoltat în Marea Egee.

Romgaz are deja în derulare lucrările la o nouă centrală de 430 MW la Iernut și a anunțat anterior că vrea să construiască și o centrală nouă cu ciclu combinat cu putere instalată de 400-500 MW la Mintia, pentru care își propune să finalizeze studiul de fezabilitate până la sfârșitul lunii august a acestui an.

Alte planuri ale Romgaz vizează majorarea investițiilor în explorarea și producția de gaze naturale, inclusiv offshore, dar și extinderea în sectorul energiei regenerabile și în cel al petrochimiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
rating de credit
obligatiuni corporative
agentii de evaluare financiara
credite pentru investitii
investitii romgaz