Una dintre sondele forate de compania de stat Romgaz pe structura Caragele din județul Buzău, care include printre cele mai mari și mai promițătoare zăcăminte onshore de gaze naturale din România, are un conținut ridicat de dioxid de carbon (CO2), iar gazele extrase de acolo riscă să corodeze conductele și instalațiile pe care le traversează în drumul lor spre consumatori, astfel că cel mai mare producător de profil din țară ia în calcul utilizarea lor la producerea de energie electrică, prin construirea unei centrale noi în apropierea sondei.
″După septembrie 2021, au început sa apară probleme cu această conductă datorită coroziunii. De la această dată și până în prezent s-au produs 15 spărturi, atribuite coroziunii accentuate de tip „pitting”, care se pare că apare în special în zonele joase unde se poate acumula apa. (…) Se consideră că dioxidul de carbon in prezența apei formează acid carbonic, care este agresiv cu materialul conductei (se subliniază că din Q1 2021 conținutul de apă a crescut in fluidul extras, ceea ce se corelează cu apariția spărturilor). Trebuie menționat că până în prezent pe linia de amestec nu s-au înregistrat probleme datorate coroziunii, probabil datorita a doi factori, (a) materialul (țeavă extracție) cu rezistență mai mare și (b) viteza de curgere mai mari a gazelor care antrenează mai bine lichidul ce poate să apară in linie″, se arată într-un document recent al Romgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, în urma apariției acestor probleme, sonda 38 Caragele, care ar fi urmat sa fie conectată la Grupul 10 Caragele, a fost lăsată in conservare până la găsirea unei soluții cu privire la impactul negativ al prezenței CO2.
Sonda avea un debit de gaze de 34.000 metri cubi/zi și unul de condensat de 800 litri pe zi.
Romgaz vrea să contracteze un studiu de fezabilitate care să identifice mai bine mecanismul de coroziune și să propună metode de reducere a efectelor negative ale acesteia.
″Gazul produs de Sonda 38 are un conținut semnificativ de CO2, condiție în care, pentru a nu afecta echipamentele Grupului 10 la care urma să fie conectată, aceasta a fost pusă în conservare. Se pune problema dacă în locul conectării la Grupului 10 (cu toate consecințele implicate de aceasta) nu ar fi mai eficient ca gazul produs de Sonda 38 sa fie folosit într-o instalație locală de producere a energiei electrice („gas-to-power”), care sa fie furnizată în sistemul național. Față de fluxul curent în care gazul este transportat spre stația Galbenu, se va considera soluția generării de energie electrică local, ceea ce ar elimina conectarea Sondei 38 la fluxul Grupului 10. O instalație de generare, împreună cu facilitățile adiacente, ar putea fi instalată în vecinătatea Grupului 10 existent sau chiar mai aproape de Sonda 38. De asemenea, va fi necesară o linie electrică până la un punct desemnat de autoritatea respectivă″, se menționează în document.
CITEȘTE ȘI Căderea platformei crypto FTX și povestea creatorului său, omul care a ajuns în câteva zile de la 25 de miliarde de dolari, la zeroAstfel, Romgaz ia în calcul 2 variante: fie conectarea sondei 38 la Grupul 10 Caragele, ceea ce ar implica construirea tuturor facilitaților necesare și luarea în considerare a impactului gazului contaminat introdus in instalația existentă, fie construirea unei centrale de producție de electricitate cât mai aproape de sondă, pentru a limita contactul cu gaz contaminat, însă și în acest caz părțile metalice care intră în contact cu gazul vor trebui sa fie rezistente la coroziune.
O decizie va fi luată în urma elaborării studiului de fezabilitate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Producătorul Charlie Ottley a încheiat clipul de promovare al județului Timiș / Va fi difuzat de BBC în urma unui contract în valoare de 10.000 de euro″Producția în anul 2021 a crescut în structura Caragele cu aproximativ 27%. La proiectul Caragele, exploatarea comercială a început în anul 2009, prin dezvoltarea efectivă a zăcământului comercial Caragele, la momentul la care au fost puse în producție treptat sondele pe care le-am forat în această structură. Gazele pe care le extragem din structura Caragele, după tratarea lor tehnologică și măsurarea tehnologică și fiscală, sunt livrate în sistemul național de transport. Zona de mare adâncime din structura Caragele a intrat în circuitul comercial prin introducerea în exploatare a uneia dintre cele două sonde de mari adâncime forate în perioada anterioară, care au avut rezultate pozitive. La momentul de față, vom realiza și realizăm în continuare, în mod susținut și responsabil, investiții în zona de mare adâncime, conform programelor de lucrări de explorare pe care le avem prevăzute în strategia de explorare și în programele anuale de explorare petrolieră pe care le avem angajate în fața ANRM. Într-adevăr, în zona de mare adâncime am întâmpinat, de-a lungul anilor, dificultăți și probleme de natură tehnico-geologică, mai ales în săparea și forajul sondelor de mare adâncime. Dar în pofida acestor dificultăți, activitatea de explorare-dezvoltare și exploatare în zona Caragele, inclusiv în anul 2021 și în prezent, au fost în continuă desfășurare″, a declarat recent directorul general adjunct al Romgaz, Aristotel Jude, la o conferință pe teme energetice.