Romgaz anunță că este interesat să cumpere un pachet de 20% din acțiuni de la Exxon Mobil în proiectul offshore din Marea Neagră

Romgaz anunță că este interesat să cumpere un pachet de 20% din acțiuni de la Exxon Mobil în proiectul offshore din Marea Neagră
scris 18 feb 2020

Producătorul român de gaze naturale Romgaz este interesat să cumpere un pachet de 20% din acțiuni de la Exxon Mobil în proiectul offshore din Marea Neagră, a anunțat directorul general, Adrian Volintiru, transmite Reuters.

Recent, Romgaz a cerut aprobarea acționarilor săi, cel mai mare fiind statul român, cu peste 70% din capital, pentru a angaja avocați externi care să-l asiste în tentativa de preluare de la gigantul american ExxonMobil a unei participații la perimetrul offshore de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat în prezent în proporții egale de Exxon și OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Consiliul de Administrație al Romgaz a convocat o AGA extraordinară a companiei pe 11 martie, cu un singur punct pe ordinea de zi, respectiv "Aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru negocierea și după caz achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep".

Anunțul convocării AGA a fost publicat la Bursa de Valori București la scurt timp după ce, cum a relatat anterior Profit.ro, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Legii petrolului prin care, invocând legislația UE, vrea să confere Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională. În plus, proiectul conferă Guvernului puterea de a controla, din aceleași rațiuni, cui sunt cedate participațiile la perimetre deja concesionate sau firmele concesionare ca atare.

Marea Britanie interzice mai devreme mașinile echipate cu motoare pe benzină și motorină CITEȘTE ȘI Marea Britanie interzice mai devreme mașinile echipate cu motoare pe benzină și motorină

Modificările au ca scop "(...) evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care, raportat la dinamica geopolitică regională, să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție"

Luna trecută, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de Guvern pentru transferul licenței. Mesajul a fost transmis într-un context în care, conform unor surse, rușii de la Lukoil ar fi cerut și obținut acces la camera de date a OMV Petrom, partenerii americanilor la concesiune.

ExxonMobil confirmase încă din noiembrie 2019, pentru Profit.ro, că testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep.

VIDEO Un tânăr arată cum Google Maps poate fi manipulat cu un cărucior cu telefoane mobile CITEȘTE ȘI VIDEO Un tânăr arată cum Google Maps poate fi manipulat cu un cărucior cu telefoane mobile

Ulterior, purtătorul de cuvânt al companiei a precizat că, deși analizează o vânzare a participației, ExxonMobil intenționează să își continue "rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv privința obținerii autorizațiilor necesare".

În același context, premierul Ludovic Orban declarase că Romgaz ar fi interesat să se alăture OMV Petrom și unei alte companii pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, adăugând că grupul rus Lukoil a solicitat informații cu privire la această vânzare. Cei de la Romgaz sunt deja de mulți ani parteneri cu Lukoil la altă concesiune de gaze naturale din Marea Neagră.

Romgaz se numără printre companiile care au cerut oficial ANRM acces la informațiile cu privire la perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, la care americanii de la ExxonMobil, ce dețin 50% din drepturile concesiunii și statutul de operator al acesteia, intenționează să renunțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz neptun deep exxonmobil
exxonmobil omv petrom neptun deep
modificare legea offshore
gaze naturale marea neagra
lukoil gaze marea neagra