Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a lansat licitația de contractare a proiectării și execuției porțiunii de pe teritoriul României a liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV Suceava-Bălți, menită în primul rând să întărească interconectarea cu sistemul vecin din Republica Moldova.
Valoarea totală a contractului este estimată la circa 159 milioane lei plus TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua linie va avea cu totul 142 de kilometri, din care circa 93 de kilometri pe teritoriul României.
″Noua LEA 400 kV Suceava (RO) - Bălți (MD) va asigura integrarea în rețeaua electrică de transport a energiei produse din surse regenerabile din zona de Est și Sud-Est a României, iar ulterior închiderii inelului de 400 kV al României, va permite un transfer mai eficient al energiei electrice între România și Republica Moldova, eliminând dezavantajele actuale datorate existenței unui singur traseu de transfer″, se arată în documentația de atribuire.
Pe lângă linia propriu-zisă, se va mai construi o celulă de linie de 400 kV, în stația electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava (stație în funcțiune) și se vor realiza unele modificări ȋn instalațiile terților la interfața cu acestea. Aceste obiective se conjugă cu construirea unei stații sistem de 400/330 kV Bălți, lângă stația existentă Bălți.
Durata totală a contractului este estimată la 52 luni, adică la peste 4 ani, din care 4 luni - proiectarea, 9 luni – punerea la dispoziție a documentelor necesare obținerii avizelor și autorizațiilor, 3 luni – obținerea avizelor și autorizațiilor și 36 de luni – execuția propriu-zisă a lucrărilor.
CITEȘTE ȘI Proces istoric în Vietnam: Femeie de afaceri, acuzată de o fraudă bancară de zeci de miliarde de dolari, riscă condamnarea la moarte. Probele se află în 104 cutii care cântăresc șase tone″Pentru acest proiect există posibilitatea finanțării din fonduri europene nerambursabile. La acest moment este depusă o aplicație pentru accesarea sumelor din Fondul de Modernizare, dar nu este încă aprobată, fiind în curs de evaluare″, se mai menționează în documentație.
Recent, Republica Moldova a demarat, la rândul său, un alt proiect de interconectare cu România, cel al liniei electrice Vulcănești-Chișinău.