Se va face un apel către prosumatorii de energie electrică din România să-și oprească invertoarele instalațiilor fotovoltaice de producție duminică, de Paște, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o ședință a Comandamentului energetic național.
Duminică, 20 aprilie, se va sărbători atât Paștele ortodox, cât și cel catolic, iar în cazul în care vremea va fi însorită, întreg sistemul energetic european s-ar putea confrunta cu provocări, întrucât se va înregistra concomitent o producție foarte mare de energie solară și un consum de electricitate extrem de redus, făcând extrem de dificilă echilibrarea sistemului.
″Pe baza tuturor datelor pe care le-am analizat, nu există niciun risc de blackout″, a subliniat însă Burduja.

La finalul lunii ianuarie, puterea instalată însumată a sistemelor de producție ale prosumatorilor din România se ridica la peste 2.440 MW, fiind mai mare decât cea a parcurilor fotovoltaice comerciale, de 2.334 MW. În prezent, unele estimări din sistem indică puterea totală a prosumatorilor la peste 2.700 MW.
″Am discutat cu președintele Asociației Prosumatorilor, cu domnul Pîrșan. Dânsul înțeleg că iese un mesaj, sau a ieșit deja, și va recomanda prosumatorilor să-și oprească invertoarele. Fiecare prosumator știe cum să facă lucrul ăsta, e un lucru foarte simplu. De ce? Și prosumatorii produc energie, consumă parte din ea, excesul îl injectează în rețea, și și asta poate crea dezechilibre″, a spus Burduja.
UPDATE Mesajul poate fi văzut aici.

Instalațiile de producție ale prosumatorilor nu sunt controlate de către operatorii de distribuție. Potrivit normelor de siguranță în vigoare, invertoarele trebuie programate să se deconecteze de la rețea dacă tensiunea crește peste nivelul de 253 V și să repornească după 15 minute.
″Atunci când vorbim de un nivel de consum redus pentru întreg sistemul, cu cât ai mai mulți prosumatori, cu atât consumul în sistem scade, pentru că ei își acoperă consumul cu instalațiile proprii și injectează excesul în rețea. România încurajează prosumatorii, dar trebuie să analizăm să fie un cadru corect. Pentru că altfel vom ajunge la situația din alte state europene, unde nu mai poți să fii prosumator și să injectezi în rețea, pentru că se atinge efectiv o limită maximă a rețelei.
Nu suntem încă la punctul acela. Am discutat și în Comandamentul energetic, după acest episod, vom face discuții mai ample cu toate părțile interesate, tocmai pentru a păstra acest echilibru: vrem să încurajăm prosumatorii, dar nu vrem să ajungem ca rețeaua să nu mai poată acomoda din punct de vedere tehnic noi prosumatori″, a mai spus Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului, la nevoie, de Paște va fi redusă puterea reactoarelor de la centrala nucleară Cernavodă cu 20%, sau chiar 40%, dacă situația o va impune.
″Dar încercăm să nu afectăm activitatea celor 2 reactoare, pentru că ele sunt grupuri destul de rigide, așa cum bine se cunoaște″, a punctat Burduja.

Perioada cea mai sensibilă va fi duminică între orele 11 și 16, cu un consum de numai circa 2.500 MW, conform scenariului de bază luat în calcul la nivelul Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica.
″La dispoziția noastră, Hidroelectrica poate să oprească, la nevoie, toate centralele, dacă excedentul de energie electrică va fi atât de mare. Nuclearelectrica, de asemenea, este dispusă să reducă puterea unităților sale chiar pentru câteva ore, astfel încât să ajute″, a întărit și șeful DEN, Virgiliu Ivan.

″ELCEN București va opera doar cazane de apă fierbinte, deci va opri unitățile care produc energie electrică. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va funcționa doar cu 2 grupuri, și acelea la o putere redusă, de 80 MW fiecare, în total undeva la 160 MW. Hidrolectrica va asigura creșterea consumului cu ajutorul unităților sale cu pompaj. Și mizăm și pe baterii, avem astăzi o capacitate de aproape 400 MWh în sisteme de stocare. Aceste baterii se vor încărca și vor ajuta la echilibrarea sistemului. Și, din fericire, vom avea o producție redusă a parcurilor eoliene, ceea ce ne va ajuta″, a mai relatat ministrul Energiei.
Cu privire la parcurile fotovoltaice comerciale mari, directorul DEN, Virgiliu Ivan, a spus că majoritatea sunt calificate pentru a participa la piața de echilibrare, ceea ce înseamnă că, pe baza unei ordini de merit bazate pe preț, vor primi ordine de a-și reducerea puterea și vor fi compensate financiar pentru asta.

Sebastian Burduja a mai menționat că, la inițiativa Transelectrica, va exista o coordonare specială a tuturor operatorilor de sisteme energetice europene pentru gestionarea situației sensibile existente în condițiile suprapunerii Paștelui ortodox cu cel catolic, pentru menținerea echilibrului energetic la nivel continental.
″Să știți că a fost inițiativa Transelectrica, și îi felicit, ca la nivelul ENTSO-E (organizația operatorilor de transport și sistem din Europa – n.r.) să se constituie un task-force pentru aceste zile. Propunerea a fost acceptată și va exista un nivel de coordonare în timp real între toți operatorii de sisteme energetice naționale din statele europene, cu atât mai mult în regiunea noastră″, a arătat ministrul.