România a consumat deja gaze cât întreg sezonul de anul trecut.
În două luni și jumătate, depozitele din România au pierdut peste jumătate din cantitățile de gaze înmagazinate, arată datele Gas Infrastructure Europe.
Mai exact, gradul de umplere a depozitelor de gaze este acum de 49%, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Aproximativ același grad de umplere (50%) a fost înregistrat anul trecut, la sfârșitul lui martie, adică la finalul sezonului rece, scrie Hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei a cerut companiilor din subordine să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile. Hidroelectrica, prea multe sponsorizăriÎn condițiile în care prețurile cresc, refacerea depozitelor ar putea fi mai costisitoare decât anul trecut.
Europa a consumat mai mult decât întreg sezonul rece de anul trecut
În aceeași situație se află întreaga Europă. Datele Gas Infrastructure Europe arată că depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcționează ca un amortizor în situația unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad mediu de umplere de 56%.
Practic, până la mijlocul sezonului rece, Europa a consumat chiar mai mult decât întreg sezonul rece de anul trecut.
Anul trecut, la finalul sezonului rece, adică pe 31 martie, depozitele de gaze din UE erau pline în proporție de 58%.
Refacerea rezervelor va fi mai scumpă
Statele UE folosesc gaze din depozite cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani, arăta Bloomberg în urmă cu trei săptămâni.
Chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon și riscă să aibă un impact asupra prețurilor pe termen scurt. Mai exact, golirea depozitelor în timpul iernii ar putea face umplerea mai dificilă și mai costisitoare anul viitor.
Oprirea tranzitului prin Ucraina pune presiune și mai mare pe cantitățile înmagazinate. Europa este mai expusă la volatilitatea de pe piață deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de încetarea tranzitului gazelor naturale rusești prin conductele din Ucraina.
CITEȘTE ȘI Delgaz Grid a extins rețeaua de distribuție a gazelor naturale cu 68 de kilometriSUA sunt cel mai mare furnizor de GNL către UE. Chiar și așa, președintele Donald Trump a cerut UE să cumpere cantități și mai mari de petrol și gaze din SUA.
„Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe depozitele sale subterane în această iarnă decât în ultimii doi ani pentru a compensa importurile mai scăzute de gaze naturale lichefiate și pentru a satisface o cerere mai puternică”, a declarat Natasha Fielding, analist la Argus Media, potrivit Finacial Times.
Europa s-a confruntat, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru importurile de gaze lichefiate din partea țărilor asiatice, care au fost atrase de prețurile mai mici decât în ultimii ani. Acest lucru a condus la o încetinire a importurilor și la necesitatea de a recurge mai mult la rezervele stocate.
Cele mai mari prețuri din toamna lui 2023
Prețurile gazelor pe piețele europene se situează la cel mai mare nivel din toamna lui 2023.
Gazele sunt tranzacționate pe bursă cu livrarea în vara viitoare la un preț mai mare decât pentru livrarea din această iarnă. Acesta este un semn al costului din ce în ce mai mare al refacerii stocurilor de gaze.
Pe bursa olandeză TTF, de referință pentru piața europeană, prețurile sunt de 49 de euro pe megawat-oră, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. În luna ianuarie 2025, gazele s-au tranzacționat chiar și cu 51%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2023 până acum.
În România, gazele sunt tranzacționate la un nivel puțin mai scăzut echivalentul a 45 euro / MWh, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri.