Remus Borza și soția fostului șef ANAF Blejnar au concurat pentru insolvența ELCEN, sprijiniți fără succes de Piraeus Bank

scris 29 oct 2016

Consorțiul format din firmele Euro Insol, fostul administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, controlat de avocatul Remus Borza, și Prime Insolv Practice, unde unul dintre asociați este Andreea-Florentina Blejnar, soția fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, a fost propus să gestioneze insolvența Electrocentrale București (ELCEN) de către creditorul Piraeus Bank, însă Tribunalul București a desemnat în cele din urmă, ca administrator judiciar provizoriu al furnizorului de agent termic al RADET, firma KPMG Restructuring, lichidatorul asigurătorului falimentar Astra Asigurări.

Potrivit termene.ro, Piraeus Bank, unul dintre principalii creditori bancari ai ELCEN, a depus la ședința Tribunalului București din 6 octombrie, la care a fost judecată cererea de intrarea în insolvență a producătorului de energie termică, o solicitare de intervenție voluntară principală, prin care a solicitat numirea ca administrator judiciar al ELCEN a consorțiului format din firmele Euro Insol și Prime Insolv Practice.

Urmărește-ne și pe Google News

"În motivarea cererii, SC PIRAEUS BANK ROMANIA SA a arătat că deține împotriva debitoarei o creanță certă, lichidă și exigibilă, care beneficiază de o cauză de preferință, prin constituirea unei ipoteci mobiliare", se arată în încheierea Tribunalului București din 6 octombrie.

Piraeus Bank este unul dintre principalii creditori bancari ai ELCEN. În 2013, producătorul de energie termică a contract un credit de 50 milioane lei de la Piraeus, pentru achiziția de gaze naturale. La finalul anului trecut, ELCEN datora băncilor, în total, 362,6 milioane lei, din care 149,03 milioane lei dintr-un credit contractat de la Societe Generale, cu garanția statului, pentru extinderea CET Vest, 125 milioane lei dintr-un credit contractat de la Alpha Bank, 69,3 milioane lei din 2 credite luate de la CEC și 19,2 milioane lei către Piraeus Bank.

sursă: termene.ro

sursă: termene.ro

Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011 CITEȘTE ȘI Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011

Potrivit aceleiași surse, ELCEN solicitase deja, prin cererea de intrare în insolvență, ca administrator judiciar provizoriu să fie numită firma KPMG Restructuring, a cărei ofertă fusese atașată la dosarul cauzei. Tribunalul a respins cererea Piraeus Bank ca inadmisibilă și a numit administrator judiciar provizoriu firma agreată de debitorul ELCEN, KPMG Restructuring.

Remus Borza este numărul 1 pe lista candidaților ALDE la Camera Deputaților din județul Brașov. În urmă cu două săptămâni, el a fost numit coordonator al filialei din județul Brașov al acestui partid. Borza, prin Euro Insol, a fost administrator judiciar al Hidroelectrica pe perioada insolvenței producătorului de energie hidro controlat de stat. El a reușit să rezilieze contractele păguboase cu așa-numiții „băieți deștepti” din energie și a restructurat compania, inclusiv prin reducerea personalului. În portofoliul de companii în insolvență al Euro Insol se mai află nume precum CET Govora, Prospecțiuni sau Vulcan. De asememea, Euro Insol este lichidator judiciar al Regiei Autonome pentru Activității Nucleare (RAAN), aflată în faliment.

Firma Prime Insolv Practice îi are ca asociați pe Andreea-Florentina Blejnar, soția fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, Ioana Toma și Tatiana-Manolache Onofrei. Ioana Toma, fost director juridic în ANAF și apropiată a familiei Blejnar, a fost reținută de DNA și este cercetată în dosarul Murfatlar, în care mai mulți administratori și acționari din domeniul producției și comercializării produselor alcoolice sunt acuzați că ar fi beneficiat de returnări ilegale de TVA în valoare de sute de milioane de euro.

Cioloș: Eliminarea timbrului de mediu lasă programele Rabla și Casa Verde fără finanțare CITEȘTE ȘI Cioloș: Eliminarea timbrului de mediu lasă programele Rabla și Casa Verde fără finanțare

Andreea-Florentina Blejnar și Tatiana-Manolache Onofrei sunt parteneri coordonatori și la societatea de avocatură Manolache și Asociații. Ioana Toma a fost adusă în ANAF în 2009 chiar de la casa de avocatură Manolache și Asociații, acolo unde a fost înlocuită în schema de asociați de către Andreea-Florentina Blejnar.

Euro Insol și Prime Insolv Practice au mai administrat împreună, în consorțiu, companii aflate în insolvență, fiind propuse în cel puțin încă un astfel de caz tot de către Piraeus Bank, din postura de creditor.

În portofoliul de firme insolvente administrate de Prime Insolv Practice s-a numărat și Asociația Fotbal Club Steaua București (AFC), cea care a administrat, între 1998 și 2003, secția de fotbal desprinsă din Clubul Sportiv al Armatei Steaua, până la apariția ca investitor a lui Gigi Becali.

Renault vrea să angajeze încă 150 de ingineri în România CITEȘTE ȘI Renault vrea să angajeze încă 150 de ingineri în România

La aceeași ședință de judecată, Sindicatul Liber Independent din ELCEN a solicitat respingerea intrării în insolvență a companiei, însă solicitarea sindicatului a fost respinsă de către instanță întrucât era netimbrată.

"Prin  cererea  formulată,  SINDICATUL LIBER INDEPENDENT DIN SUCURSALA ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI (SLI-DEB) a solicitat respingerea cererii de deschidere a procedurii insolvenței, având în vedere că în cauză nu este aplicabilă prezumția prevăzută de art. 5 pct. 29 din Legea 85/2014, întrucât debitorul nu se află în starea de insolvență definită ca acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor exigibile", se menționează în încheierea instanței.

În motivarea cererii sale de intrare în insolvență, ELCEN a arătat că, la 22 septembrie 2016, avea datorii totale de 1,853 miliarde lei, din care suma de 186,643 milioane lei era exigibilă.

Fosta șefă a Cancelariei Camerei de Comerț și-a recunoscut vinovăția într-un dosar în care e urmărit și Mihail Vlasov CITEȘTE ȘI Fosta șefă a Cancelariei Camerei de Comerț și-a recunoscut vinovăția într-un dosar în care e urmărit și Mihail Vlasov

"Din totalul datoriilor, suma de 98.800.735,21 lei este mai veche de 60 de zile, iar disponibilul bănesc este insuficient pentru plata acesteia; nu dispune de lichidități pentru a achita datoriile exigibile către creditori. Prin urmare, se află în cazul unei vădite stări de insolvență, întrucât nu a achitat în termen de 60 de zile datoriile către  creditori, distribuitori și transportatori de gaze naturale, furnizori de produse, prestatori de servicii și executanți lucrări", au fost argumentele companiei.

Aceasta a mai arătat în instanță că "motivul principal care a condus la apariția stării de insolvență se datorează blocajului financiar înregistrat de ELCEN în relația cu debitoarea RADET București, care nu dispune de fonduri  suficiente pentru achitarea debitului restant". Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN se ridică la circa 3,6 miliarde lei. RADET a intrat și ea în insolvență, cu o zi înaintea ELCEN, pe 5 octombrie. Administrator judiciar provizoriu al Regiei a fost desemnată firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, care este și unul dintre cei doi administratori judiciari ai combinatului Oltchim.

Creditorii care vor să conteste intrarea în insolvență a ELCEN au la dispoziție 10 zile de la notificarea deschiderii procedurii pentru a depune cereri de opoziție, cereri care vor fi soluționate de instanță în maximum 5 zile de la expirarea termenului limită de depunere. Deadline-ul de înscriere a creanțelor la masa credală este 8 decembrie 2016, iar cel de publicare a tabelului preliminar de creanțe - 5 ianuarie 2017. Acesta trebuie definitivat până pe 2 februarie, dată la care instanța a fixat și următorul termen de judecată, când se va analiza stadiul derulării procedurii de insolvență a ELCEN. Prima ședință a adunării generale a creditorilor a fost programată pentru 19 ianuarie.

Biriș își apără foștii colegi: DNA a decapitat exponenții principali ai celor două școli de gândire din Finanțe CITEȘTE ȘI Biriș își apără foștii colegi: DNA a decapitat exponenții principali ai celor două școli de gândire din Finanțe

Primăria Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție pentru RADET, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Bucureștiului. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat recent în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare. În acest fel, insolvența RADET și cea a ELCEN nu vor afecta livrarea de gaze pentru încălzirea Capitalei în sistem centralizat, dat fiind că banii vor merge direct de la Primărie către Romgaz, ELCEN și RADET fiind excluse din acest circuit financiar.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
primaria capitalei caldura
apa calda
remus borza
sorin blejnar
dosarul murfatlar evaziune fiscala
administrator judiciar