Reducerea cererii de carburanți, dar și de gaze, ca urmare a măsurilor de carantinare a economiei și populației de către guvern a condus la închiderea totală sau parțială a mai multor sonde. Odată cu repornirea economiei, procesul s-ar putea inversa, însă ar putea dura 4-6 luni, susține patronatul industriei de petrol și gaze, ceea ce, foarte probabil, compromite ideea unei reveniri a economiei în formă de V, dată fiind ponderea sectorului, acesta fiind cel mai mare contribuabil la buget.
Producția internă de gaze a fost grav afectată de carantinarea economiei și populației de către guvern, fiind în prezent cu aproximativ 25% mai redusă decât cea din perioada similară a anului trecut și cu 50% mai mică decât cea înregistrată la finalul lunii martie. Reducerea cererii de carburanți, ca urmare a faptului că timp de 2 luni, mașinile au stat parcate, a avut foarte probabil un efect similar și în ceea ce privește producția de petrol.
“Atât în cazurile de țiței cât și în cele de gaze, recuperarea nivelului de producție este un proces costisitor și consumator de timp, cu încercări potențiale nereușite și o durată totală care poate depăși 4-6 luni”, precizează Federația Patronatului de Petrol și Gaze (FPPG).
CITEȘTE ȘI România, printre țările UE care cer finanțare pentru proiectele de gaze naturaleFPPG susține că reducerea cererii de combustibil pe piața din România va afecta în mod negativ activitatea din sectorul Upstream, prin umplerea depozitelor de țiței și combustibil, ceea ce duce la necesitatea închiderii sondelor de petrol, cu potențial impact ulterior asupra repornirii sondelor și necesitatea intervențiilor suplimentare și costisitoare pentru restabilirea și normalizarea producției sondei și a rezervorului.
Și în ceea ce privește piața gazelor, reducerea cererii conduce, în opinia FPPG, la un posibil scenariu similar de închidere a sondelor de gaz, cu consecințe posibile asupra sondei și a performanței rezervorului, care va necesita intervenții și costuri suplimentare pentru restabilirea producției stabile și eficiente.
Cel puțin unul dintre cei din marii producători români de gaze, Romgaz, a recunoscut că și-a diminuat producția cu 15% în luna aprilie. "Am pus în conservare anumite sonde, am redus producția la altele și am înmagazinat cât am putut. Consumul de gaze cred că își va reveni în trimestrul IV. Dar nu înseamnă că stăm degeaba și așteptăm să treacă pandemia. În perioada asta ne propunem să facem cât mai multă seismică, explorare și proiectare, iar după criză să mergem să facem foraj, să ținem sub control declinul natural al resurselor și să punem în producție noi zăcăminte “, a spus Adrian Volintiru la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Oficialii celeilalte mari companii producătoare de petrol și gaze, OMV Petrom, au negat orice reducere a producției și au afirmat că singura scădere a producției de gaze este cea naturală, de 3,2% în primul trimestru al acestui an. Numai că în cazul OMV Petrom, veștile proaste vin de la Viena. În cadrul unei conferințe cu analiștii, directorul financiar și vicepreședintele OMV, Reinhard Florey, a declarat că “în ipoteza unor reduceri a cheltuielilor de capital și în 2021, cea mai sensibilă regiune (din portofoliul OMV - n.r.) este România și am putea asista la un declin mai abrupt (al producției - n.r.)”.
“Influențat de contextul internațional, prețul petrolului a scăzut deja la un nivel extrem în ultima perioadă, afectând deja viabilitatea economică a mai multor sonde și rezervoare din România pentru care continuarea operațiunilor trebuie reevaluată. În plus, este de așteptat ca prețul gazelor naturale să scadă - din cauza cererii reduse și din cauza stocurilor deja existente în depozitele subterane. Viabilitatea economică poate genera îngrijorări pentru unele dintre sondele/rezervoarele de gaz exploatate în prezent”, avertizează și FPPG.
De asemenea, reducerea viabilității economice a activității din Upstream va necesita măsuri pentru adaptarea costurilor operaționale la noile provocări, deoarece reducerea costurilor de servicii, materiale și echipamente nu este prevăzută pe termen scurt, operatorii din Upstream vor fi obligați să pună în aplicare măsuri de reducere a costurilor care pot afecta, de asemenea, salariile angajaților, și nu în ultimul rând numărul acestora.