Reacția României la anunțul preluării E.ON Energie de către compania energetică de stat a Ungariei. Vor fi verificate inclusiv sursele de capital non-UE ale maghiarilor

Reacția României la anunțul preluării E.ON Energie de către compania energetică de stat a Ungariei. Vor fi verificate inclusiv sursele de capital non-UE ale maghiarilor
scris 16 dec 2024

Ministerul Energiei din România a transmis că a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România.

″Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții″, se arată într-un comunicat al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu vrea un nou lot din Autostrada Unirii

Potrivit sursei citate, această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și  a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanța de urgență nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.

Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României″, se spune în comunicat.

În perioada imediat următoare, ministrul Energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.

DOCUMENT Precizările ContentSpeed la cauzele indicate de lichidatorul judiciar privind intrarea Casa Rusu în procedură simplificată de insolvență CITEȘTE ȘI DOCUMENT Precizările ContentSpeed la cauzele indicate de lichidatorul judiciar privind intrarea Casa Rusu în procedură simplificată de insolvență

Ministerul precizează că, așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate.

Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc siguranța energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie. Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

EXCLUSIV Plafonarea tarifelor la RCA - din nou prelungită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plafonarea tarifelor la RCA - din nou prelungită

Compania energetică de stat a Ungariei, MVM, și grupul german E.ON au ajuns la un acord privind preluarea de către unguri a deținerii de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România.

VEZI AICI ȘI E.ON trimite notificări către clienți din România. Termenul contractului, limitat DOCUMENT

VEZI AICI ȘI CE SCRIA ANTERIOR Presa din Ungaria despre posibila tranzacție MVM - E.ON România: Dacă ai noștri au atâția bani, mai bine ar rezolva problemele interne. Piața românească stă mai rău chiar decât cea maghiară!

Conform acordului, MVM va achiziționa cota de 68% a E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Asist Complet.

FOTO ANUNȚ Celebra terasă Stuf din Vama Veche - închisă. \ CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Celebra terasă Stuf din Vama Veche - închisă. "Tot ce-am trăit împreună în ultimii 25 de ani va fi ras cu un buldozer de pe fața pământului, rechinii au învins!"

Anterior a fost relatat că miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie electrică din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Assist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii.

Tranzacția, care este supusă aprobărilor necesare, este de așteptat să fie încheiată în prima jumătate a anului 2025.

EXCLUSIV Plafonarea tarifelor la RCA - din nou prelungită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plafonarea tarifelor la RCA - din nou prelungită

„Astăzi marcăm o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Prin această achiziție, MVM își va consolida și mai mult poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi români, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard.

Împreună cu managementul viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat să colaborez cu colegii noștri români și încrezător că ne vom modela viitorul împreună cu succes”, a declarat Károly Mátrai, CEO al MVM Group.

FOTO ANUNȚ Primul tronson de autostradă care va fi construit în România de ucraineni CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Primul tronson de autostradă care va fi construit în România de ucraineni

„Aș dori să mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca grozavă pe care au făcut-o până acum”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. „E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. Decizia anunțată astăzi vine la sfârșitul unei analize amănunțite, care a luat în considerare dinamica și impactul schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor mai largi ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante domenii strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său de a deveni actorul tranziției energetice europene.”

În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.

În primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.

„Istoria comunismului din România” devine disciplină obligatorie în școli din anul școlar 2025 - 2026 CITEȘTE ȘI „Istoria comunismului din România” devine disciplină obligatorie în școli din anul școlar 2025 - 2026

Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.

Maghiarii de la MVM dețin în prezent în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc, care a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.

La finalul lunii august, MVM Group a preluat participații minoritare din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan, tranzacție inițiată în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on mvm
e.on ungaria
e.on energie românia
ungurii de la mvm