La această oră, are loc un protest spontan la toate cele patru electrocentrale din Capitală, arată Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Liber Independent din cadrul Sucursalei Electrocentrale București
Câteva sute de angajați ai Electrocentrale București au refuzat să intre în tură astăzi, la ora 14.00, din cauza negocierilor privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor, negocieri care au ajuns în impas.
Concret, conducerea ELCEN dorește să acorde o majorare salarială, pentru angajații societății în 2023, mai mică decât rata anuală a inflației din ultimul an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Poziția Administrației ELCEN este aceea de a susține o majorare a salariilor angajaților ELCEN, însă ținând cont de obligația legală de a respecta prevederile Legii Bugetului de Stat cu privire la creșterile salariale în funcție de inflația prognozată pentru anul 2023.
Alte argumente aduse la masa negocierilor de administrația ELCEN:
- ieșirea din procedura de insolvență a societății și evitarea oricărui risc de faliment. ELCEN va depune o nouă cerere de ieșire din insolvență la termenul de judecată din procedura de insolvență (02.02.2023). Pentru realizarea acestui demers, societatea trebuie să îndeplinească toate condițiile legale, inclusiv cele prevăzute de Legea Bugetului de Stat.
- posibilitățile financiare ale societății impactate de:
plata certificatelor de CO2 care are o pondere importantă în cifra de afaceri a ELCEN
imposibilitatea accesării schemei bonus pentru cogenerare
obligațiile contractuale pentru programele de investiții și reparații
Elcen este cel mai mare producător de energie termică din Capitală și asigură energia termică pentru peste 550.000 de apartamente din București. În 2021, a primit din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 15 milioane de lei, în timp ce electrocentrale asemănătoare din alte orașe ale țării au primit 800 de milioane de lei. În acest an, ELCEN nu a primit niciun leu de la Guvern.