Proprietarii Rompetrol injectează capital masiv în Fondul de investiții în energie kazah-român. Ce se va face cu banii

Proprietarii Rompetrol injectează capital masiv în Fondul de investiții în energie kazah-român. Ce se va face cu banii
scris 5 iul 2019

KMG International din grupul kazah de stat KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, va majora cu 25 milioane dolari capitalul social al Fondului de investiții în energie kazah-român, înființat în noiembrie anul trecut, ca parte a soluției, convenite în urmă cu 6 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român și prin care au fost promise investiții de 1 miliard de dolari în proiecte energetice.

KMG International deține 80% din acțiunile Fondului, restul capitalului fiind în posesia Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată de ministerul român de resort.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de investiții în energie kazah-român a fost înființat cu un capital inițial de 5 milioane dolari.

UE anunță că este deschisă negocierilor cu SUA în disputa legată de subvenționarea aviației CITEȘTE ȘI UE anunță că este deschisă negocierilor cu SUA în disputa legată de subvenționarea aviației

Acum, capitalul Fondului va fi majorat cu 25 milioane dolari, la 30 milioane dolari, suma urmând să fie vărsată integral de către KMG International (KMGI). Însă potrivit acordurilor semnate cu kazahii, SAPE își va păstra deținerea de 20% în companie nediluată.

”Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI”, se arăta în comunicatul de lansare a Fondului, din toamna anului trecut.

În februarie anul acesta, Consiliul de Administrație al Fondului a stabilit primele două obiective de investițiiale companiei, care vor fi finanțate cu circa 230 de milioane de dolari și se anunță a fi operaționale în cinci ani: o centrală nouă în cogenerare la Midia și extinderea rețelei de benzinării Rompetrol.

Isărescu: Cursul tinde să se aprecieze. Nu-l vom lăsa. Nu ne ambiționăm să ducem inflația în țintă, ne preocupă în mod deosebit deficitul de cont curent CITEȘTE ȘI Isărescu: Cursul tinde să se aprecieze. Nu-l vom lăsa. Nu ne ambiționăm să ducem inflația în țintă, ne preocupă în mod deosebit deficitul de cont curent

Cei 25 milioane dolari nu vor rămâne însă în Fond. Cu ei, tot potrivit unei decizii recente, Fondul va majora capitalul social al firmei KMG Rompetrol Development SRL, deținută în prezent de KMG International și având ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al carburanților. Astfel, Fondul va ajunge să dețină peste 99,9% din KMG Rompetrol Development SRL. Planul acționarilor Fondului mai prevede ca acesta să cumpere și 97% din acțiunile firmei Rompetrol Energy SA, cu profil de producător de energie, la un preț care va fi stabilit în urma evaluării. Ceilalți acționari ai Rompetrol Energy SA vor rămâne cei din prezent, respectiv KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.  

Prin KMG Rompetrol Development SRL va fi implementat proiectul achiziției unui număr de 18 benzinării și construirii a 66 de noi stații de alimentare cu carburanți, iar prin Rompetrol Energy SA, cel al construirii unei noi centrale în cogenerare la Midia.

De asemenea, a fost aprobat bugetul pe 2019 al Fondului de investiții în energie kazah-român, care include venituri aferente proiectului extinderii rețelei de benzinării. Pentru implementarea acestuia va fi contractat și un credit bancar.

Proprietarii Rompetrol injectează capital masiv în Fondul de investiții în energie kazah-român. Ce se va face cu banii
Paisprezece marinari morți într-un incendiu la bordul submarinului nuclear de cercetare AS-12 ”Loșarik” CITEȘTE ȘI Paisprezece marinari morți într-un incendiu la bordul submarinului nuclear de cercetare AS-12 ”Loșarik”

Pe lângă înființarea Fondului, Memorandumul de înțelegere din 2013 dintre statul român și KMG International prevede angajamentul părții kazahe de a plăti cel puțin 200 milioane dolari în schimbul unei participații de 26,7% la Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Ministerul Energiei și-a și inclus acești bani în bugetul pe 2019, însă procedurile de privatizare sunt momentan blocate în instanță, după cum a relatat pe larg Profit.ro.

În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de investiții în energie kazah-român
kmg international
rompetrol
petromidia
datorii istorice rompetrol
kazmunaygas