Profitul net al companiei de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier din portul Constanța, s-a dublat în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2022, la 23,4 milioane lei, pe fondul avansului cu 42% al veniturilor, la 87,53 milioane lei, care l-a depășit pe cel al cheltuielilor, de 25%, la 60,3 milioane lei.
Față de T1 2022, tarifele reglementate practicate de companie pentru serviciile prestate, aprobate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), au fost cu peste 17% mai mari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cantitatea totală de produse derulată prin terminal a crescut cu 4,6%, la 2,176 milioane tone.
Ca urmare a majorării importurilor, inclusiv din cauza războiului din Ucraina, care a dus la impunerea de către UE a unui embargou pe țițeiul și produsele petroliere din Rusia, cantitatea de motorină derulată de către Oil Terminal s-a majorat cu peste 52%, la 840.000 tone, încasările din această sursă crescând cu 68%, la mai mult de 44 milioane lei.
″Menționăm că, față de veniturile planificate prin bugetul aprobat, datorită contextului generat de conflictul din Ucraina, din prestările de servicii s-au realizat venituri suplimentare neprevăzute prin programul fizic aprobat, denumite venituri de conjunctură. Astfel, la 31.03.2023 veniturile de conjunctură realizate reprezintă 75,1% din depășirea veniturilor planificate cu 17,631 milioane lei″, se arată în raportul trimestrial al Oil Terminal.
După cum a relatat Profit.ro, statul român, prin Ministerul Energiei, și-a majorat recent de la 59,62% la 87,75% participația pe care o deține la operatorul principalului terminal de import/export țiței și produse petroliere, Oil Terminal, în urma deciziei majorității celorlalți acționari de a nu veni cu aport în numerar la operațiunea de majorare de capital, care a vizat includerea terenurilor statului în patrimoniul companiei.