Engie România, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale pentru populație de pe piața românească, controlat de grupul francez omonim, a terminat anul trecut cu un profit net de 492,8 milioane lei, în creștere cu 28% față de 2019 (385,2 milioane lei).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De asemenea, rezultatul net a fost dublu comparativ cu cel bugetat de Engie România pentru 2020, în sumă estimată de 241,8 milioane lei.
Conducerea companiei a propus acționarilor distribuirea de dividende în cotă de 30% din profitul net distribuibil realizat de societate în anul 2020, diferența urmând să fie repartizată în contul de rezerve ca profit reportat. În schimb, Fondul Proprietatea vrea ca dividende 100% din profitul pe anul trecut, plus toți banii aflați în prezent în contul de rezultat reportat al Engie România. O decizie urmează să fie luată în ședința AGA convocată pentru săptămâna viitoare.
CITEȘTE ȘI Ministrul Educației anunță modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății astfel încât prezența fizică nediferențiată în școli să fie posibilă încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mieAcționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni. FP își evaluează deținerea la 538,8 milioane lei, valoarea totală implicită a Engie România fiind astfel de 4,49 miliarde lei.
Potrivit unui document al companiei, Ministerul Energiei intenționează să își mențină în funcție reprezentanții trimiși în Consiliul de Administrație al Engie România anul trecut, care ar urma să primească noi mandate de administratori, de 4 ani, valabile până la finalul lunii mai 2025.
Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 7% în 2020, la 6,228 miliarde lei, față de 6,689 miliarde lei în 2019 și un buget pe anul trecut de 7,611 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Bitcoin a căzut la minimul ultimelor două luni și jumătate după un singur cuvânt postat de Elon Musk pe TwitterPotrivit Fondului Proprietatea, bugetul pe 2021 al Engie România prevede un profit net de 315,9 milioane lei, în scădere cu 36% comparativ cu anul trecut, la o cifră de afaceri de 6,116 miliarde lei, cu 1,8% mai mică față de 2020.
Cele mai recente date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cele din ianuarie 2021, analizate de Profit.ro, arată că, în prima jumătate de an de la momentul liberalizării pieței gazelor (1 iulie 2020), Engie a pierdut o cotă de piață de 11% pe piața clienților casnici, care a scăzut de la 57% la 46%, în timp ce E.ON a câștigat o cotă de piață de 7%, în creștere de la 34% la 41%.
Grupul francez Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică și servicii energetice. Engie România este principala filială locală a grupului și deține companiile Distrigaz Sud Rețele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian, Brăila Winds și Ever Solar. Compania activează în distribuție și furnizare de gaze naturale, furnizare de energie electrică, servicii tehnice pentru instalațiile de gaze naturale și centrale termice și producție de energie electrică. Engie România și filialele sale deservesc un portofoliu de 1,9 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 20.000 km, dețin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 110 MW și unul fotovoltaic de aproape 10 MW și au 4.000 de angajați.