Producția de gaze naturale a Rusiei va scădea cu 12% în acest an, iar exporturile țării se vor diminua cu aproximativ un sfert, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak, citat de agenția de stat TASS și preluat de Wall Street Journal.
Evoluția reflectă un impact al sancțiunilor occidentale impuse după declanșarea invaziei din Ucraina.
Alexander Novak a precizat că scăderea producției de gaze în comparație cu anul trecut s-a datorat în mare parte închiderii infrastructurii de export.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majoritatea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei au fost prin conducte, în principal către Europa.
Interdicțiile de import și limitele de preț impuse de Occident au afectat cererea, dar impactul lor exact este neclar, arată WSJ, deoarece Moscova a încetat să mai publice date comerciale.
Viceprim-ministrul Alexander Novak a mai afirmat că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe, informează Reuters.
"Piața europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă și avem toate oportunitățile de a relua aprovizionarea"."De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită", spune Novak.
Conducta Yamal-Europe a fost oprită încă din decembrie 2021, după ce Polonia a renunțat să mai cumpere din Rusia și a preferat să foloseascp gazul stocat în Germania. Polonia a respins pretențiile Rusiei de a plăti în ruble, iar Gazprom a întrerupt aprovizionarea, anunțând că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după impunerea de sancțiuni companiei care deține tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Minune de Crăciun: prețul energiei a coborât pe OPCOM sub 50 de euro/MWhNovak a arătat că Moscova ia în calcul și livrări suplimentare de gaze prin Turcia, după crearea unui hub în această țară. El a mai spus că Moscova estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022."Anul acesta am reușit să creștem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus."În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârșitul anului se așteaptă 21 de miliarde de metri cubi".
Între timp, consumatorii din Germania se așteaptă la o creștere semnificativă a tarifelor la gaz și electricitate în 2023, în ciuda tuturor măsurilor guvernului german de a limita prețurile la energie. Ziarul Handelsblatt a scris despre acest lucru, citând date dintr-un studiu al platformei online Verivox.
O gospodărie cu un consum de gaz de 20.000 de kilowați-oră pe an va trebui să plătească o o sumă medie anuală de 2.756 euro din ianuarie, adică cu 1.457 euro sau cu 112% mai mult decât în toamna anului 2021, când au început majorările tarifelor.
Din ianuarie, conform unui calcul ce are în vedere consumul tuturor gospodăriilor germane, prețul facturii medii va crește cu 44% față de toamna anului 2021.
La sfârșitul lunii noiembrie, guvernul german a aprobat măsuri de limitare a prețurilor la gaz, electricitate și încălzire. Mecanismul de reglementare este de așteptat să intre în vigoare la 1 martie. Prețurile vor fi plafonate pentru gospodăriile private și întreprinderile mici și mijlocii al căror consum este mai mic de 1,5 gigawați-oră pe an. Costul gazului pentru ei va fi stabilit la nivelul de până la 12 cenți pe kilowatt-oră, iar pentru electricitate de până la 40 de cenți pe kilowatt-oră. Pentru termoficare, prețul va fi limitat la 9,5 cenți pe kilowatt oră.
Criza energetică din Uniunea Europeană s-a agravat la începutul lunii iulie, când au apărut primele întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia. După aceea, Comisia Europeană a cerut țărilor UE să se pregătească pentru o oprire completă a livrărilor din Federația Rusă și să pună în aplicare un plan de reducere voluntară a consumului de gaze de către statele comunitare cu 15% pentru perioada de la 1 august 2022 până la 31 martie 2023.