Producătorii de energie regenerabilă susțin că riscă falimentul din cauza cotei obligatorii de certificate verzi de 8,3%

Producătorii de energie regenerabilă susțin că riscă falimentul din cauza cotei obligatorii de certificate verzi de 8,3%
scris 11 ian 2017

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) i-a cerut miercuri noului ministru al Energiei, Toma-Florin Petcu, "să rezolve situația critică" din sectorul energiei regenerabile, în condițiile în care susțin că instituirea pentru 2017 a unei cote de 8,3% de energie produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, va falimenta producătorii din sector.

“PATRES a luat act, cu dezamăgire și îngrijorare, de decizia fostului Guvern Cioloș de a aproba, pentru anul 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, de 8,3% din consumul final brut de energie electrică”, arată patronatul, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit organizației, cu această cotă mult redusă, aplicată în lipsa unor modificări urgente la Legea regenerabilelor, “un sector aflat deja de peste 3 ani în suferință, este sortit insolvenței și falimentului”, scrie News.ro.

Asociațiile de profil au atras atenția încă din vara anului 2016 că instituirea unei cote de 8,3% în 2017 va reprezenta "lovitura de grație" dată producătorilor de energie din surse regenerabile, care se văd în fața unui faliment sigur.

Producătorii amenință cu acțiuni în instanță împotriva statului român pentru recuperarea prejudiciilor.

Independența energetică a avut viață scurtă. Importul de gaze din Rusia a crescut cu 500% în primele 8 zile ale anului. Conflictul cu Ucraina ne poate afecta CITEȘTE ȘI Independența energetică a avut viață scurtă. Importul de gaze din Rusia a crescut cu 500% în primele 8 zile ale anului. Conflictul cu Ucraina ne poate afecta

Această cotă de 8,3% pentru 2017 este sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor.

“Nu putem fi de acord cu modul în care se acționează, preferându-se sacrificarea îndeosebi a producătorilor mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor”, a menționat PATRES.

Sectorul energiei regenerabile nu va rezista încă un an “cu o cotă care să ducă la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi”, susține PATRES.

“Considerăm că un val de falimente va cuprinde întreg sectorul dacă aceasta cotă, de 8,3%, va fi  implementată pe parcursul întregului an 2017 și facem un apel la actualul Guvern, să modifice în regim de urgență Legea 220, pentru a evita falimentul în masă a investitorilor din sectorul regenerabilelor”,  a afirmat președintele PATRES, Viorel Lefter.

Potrivit PATRES, aprobarea cotei de 8,3% propusă va determina valorificarea a mai puțin de 40% din certificatele verzi aflate în piață în 2017.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România și-a început activitatea în anul 2014 și reprezintă interesele a 94 de de producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cu o putere instalată de peste 800 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila