Procesul prin care a fost blocată o investiție de 800 de milioane de euro în cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, prevăzut să fie construit în județul Arad, a fost suspendat de Tribunalul Satu Mare, acolo unde un ONG cerea anularea avizului de mediu emis la Arad.
Soluția pe scurt a instanței arată că procesul a fost "suspendat în temeiul art. 411 pct.1 Cod proc. civ".
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Arad, care alături de investitor are calitate de pârât în acest dosar, a transmis, la solicitarea AGERPRES, că așteaptă încheierea ședinței de judecată pentru a afla motivele suspendării procesului, scrie Agerpres.
"Nu cunoaștem motivele pentru care instanța a dispus suspendarea litigiului, așteptăm să ni se comunice încheierea de ședință. Noi am depus actele procesuale, ne menținem considerentele în privința faptului că avizul de mediu a fost emis cu respectarea prevederilor legale", a declarat directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.
Reprezentanții asociației din Satu Mare care solicitaseră anularea avizului de mediu pentru parcul fotovoltaic spun că în ultimele săptămâni au ajuns la un acord cu investitorul, iar instanța ar fi ținut cont de acest lucru.
"Probabil instanța a decis suspendarea procesului în urma acordului pe care l-am încheiat recent cu investitorul, care a contractat o firmă de consultanță din Marea Britanie în domeniul conservării naturii pentru a se găsi soluții astfel încât proiectul să fie compatibil cu solicitările noastre. Dacă investitorul își respectă angajamentele, nu mai avem obiect pentru acest proces", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele filialei Satu Mare a Asociației "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János.
CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe au crescutÎn 21 octombrie, primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuț, declarase că deși construirea parcului fotovoltaic pe suprafața de 1.064 de hectare urma să înceapă anul trecut, proiectul a fost blocat de Asociația "Societatea Carpatină Ardeleană" din Satu Mare, care a atacat în instanță avizul de mediu.
"Au depus o contestație pe ceea ce înseamnă acordul de mediu, emis de autoritatea competentă, Protecția Mediului Arad. Au pierdut până acum câteva procese, iar în 13 noiembrie este un nou termen", spunea primarul, care subliniase că investitorii plătesc în continuare toate taxele locale aferente terenurilor pe care ar urma să se dezvolte proiectul energetic.
Contactat de AGERPRES, președintele filialei Asociației "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János, declarase că terenul pe care este prevăzută realizarea parcului fotovoltaic este arie protejată, iar proiectul ar afecta specii de păsări.
"Terenul pe care este propus să se realizeze acea investiție, parcul fotovoltaic, este într-o arie naturală protejată, practic are dublu statut, este sit Natura 2000 și pentru protecția păsărilor și pentru protecția habitatelor. Ar avea, din punctul nostru de vedere, un impact foarte mare, mai ales asupra păsărilor care folosesc acel teren, habitat de hrănire, habitat de cuibărire, habitat de migrație. Acesta este motivul pentru care am atacat în instanță avizele de mediu", afirmase Márk Nagy János.
El declarase că asociația a pierdut două procese pe fond la Tribunalul Satu Mare, dar la Curtea de Apel Oradea a obținut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunal.
Potrivit propriului site, "Societatea Carpatină Ardeleană" este o asociație nonprofit, nonguvernamentală, fondată în 1891 la Cluj, care a avut "o pauză silită de 50 de ani" în funcționare, fiind reînființată în 1991 pentru "protecția mediului natural și antropic, practicarea și popularizarea drumeției și a ecoturismului în general, cunoașterea, popularizarea și protecția valorilor culturale și etnografice".
CITEȘTE ȘI We As Web - Miza pe AI și CybersecurityConducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Arad declarase că în ariile protejate, precum situl Natura 2000, se poate construi în anumite condiții, iar în cazul proiectului din zona Pilu - Grăniceri s-au parcurs toate etapele legale.
"Pentru că a fost vorba de o suprafață atât de mare din sit Natura 2000, nu am tratat superficial problema, ci am mers la faza de aviz de mediu pe procedură completă, atât cu raport de mediu, cât și cu studiu de evaluare adecvată pentru speciile pentru care este desemnat situl, studiu realizat de experți atestați în baza Ordinului 19/2010", spunea directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.
Ea a explicat că toată procedura a fost mediatizată în termenele legale, prin anunțuri repetate în presă.
"Pe parcursul procedurii emiterii avizului de mediu nu am avut nicio contestație, observație din partea publicului, fie ONG-uri, fie persoane fizice sau juridice. La dosar există și avizul Agenției Naționale pentru Arii Protejate", a subliniat Potrea.
La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii și autoritățile județene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW și urma să devină operațional în decembrie 2024.
"Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest județ și locația proiectului ținând cont și de infrastructura pusă la punct și de posibilitățile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în rețea", declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.
El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajați până la 200 de oameni pentru operare și mentenanță.
Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru județul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităților Chișineu-Criș și Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investițiile fiind de circa 600 milioane de euro.
Cele trei proiecte din județul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiții totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiți într-o stație de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.
Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase că investițiile sunt exclusiv private și nu beneficiază de niciun fel de facilități fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanțării proiectelor sunt obținuți din credite.
Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizației de construire a parcului fotovoltaic, suma fiind echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani. Atât Primăria Grăniceri, cât și Primăria Pilu încasează în continuare taxe pentru terenul pe care se va dezvolta proiectul.