Primăriile care administrează sisteme centralizate de furnizare a energiei termice către populaţie vor putea primi împrumuturi totale în sumă de 1 miliard lei din Trezoreria Statului, pentru finanţarea cheltuielilor curente de funcţionare a acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, prevede un proiect legislativ.
De ce este important: Numeroase localități, printre care orașe importante ca Timișoara, se confruntă în prezent cu probleme în asigurarea încălzirii în sezonul rece, ca urmare a exploziei prețurilor la energie și gaze naturale. Premierul Cîțu a promis deja că Guvernul va aloca fonduri municipalităților pentru asigurarea subvenției gigacaloriei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea important: Guvernul Cîțu a permis, în luna iulie, autorităților locale să solicite de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita totală de 630 milioane lei. Banii respectivi sunt însă destinați pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile și din programe naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, și pentru finanțarea investițiilor publice locale.
Potrivit datelor consultate de Profit.ro, până la începutul lunii septembrie, primăriile transmiseseră deja Guvernului solicitări de împrumuturi de peste 213 milioane lei.
Acum, mai mulți parlamentari USR arată că autorităţile administraţiei publice locale au înregistrat cheltuieli substanţiale pentru finanţarea acţiunilor de prevenire şi combatere a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, iar pentru pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare sunt nevoite să apeleze la împrumuturi.
Prin urmare, aleșii USR propun propun un proiect de lege, derogator de la prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, astfel încât primăriile să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, din venituri din privatizare, pentru finanţarea cheltuielilor necesare.
Împurmuturile ar urma să se facă în limita sumei de 1 miliard de lei pentru perioada 2021-2022, dar tragerile împrumuturilor se vor face cu precădere în anul 2021.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță cu cât vor fi indexate pensiile și alocațiileCondițiile de împrumut prevăzute sunt similare cu cele stabilite de Guvern pentru celălalt tip de împrumuturi, respectiv o dobândă calculată conform Robor la 3 luni plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, dobânda rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte ca: (I) 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv (ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; (iii) 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv.
Limita de îndatorare a solicitantului va fi de 30%, iar termenul limită de depunere a solicitărilor de împrumuturi va fi 31 martie 2022.