Prețurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 5%, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, după ce țări consumatoare mari au anunțat că vor elibera petrol din rezervele strategice, în timp ce Rezerva Federală (Fed) americană a publicat o minută din care reiese că va înăspri politica monetară pentru a tempera inflația, transmite Reuters.
Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI
Vânzările s-au accelerat până la închidere, indicele de referință Brent și indicele West Texas Intermediate, de referință pe piața din SUA, atingând cele mai scăzute niveluri de închidere din 16 martie, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul petrolului Brent a încheiat tranzacțiile în declin cu 5,57 dolari, sau cu 5.2%, la $101,07 dolari pe baril, iar cotația petrolului WTI a scăzut cu 5,73%, sau cu 5,6%, la 96,23 dolari pe baril.
Statele membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) vor elibera 120 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a încerca să reducă prețurile.
Eliberarea de petrol va include 60 de milioane de barili din Statele Unite, potrivit unor două surse familiare cu problema.
Acest angajament face parte din anunțul anterior al SUA privind eliberarea unei cantități de 180 de milioane de barili.
Este pentru a doua oară când IEA eliberează rezerve în acest an și crește efectiv oferta mondială cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi pentru cel puțin următoarele două luni, în timp ce lumea încearcă să depășească potențiala pierdere de petrol rusesc.
Grupul are, colectiv, aproximativ 1,5 miliarde de barili în rezerve strategice.
Piețele de țiței au trecut prin săptămâni de volatilitate, prețurile crescând din cauza preocupărilor legate de aprovizionare după invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare asupra Moscovei impuse de către Statele Unite și aliații săi.
În ultimul timp, piața a scăzut în urma eliberării de petrol din rezerve, și a îngrijorărilor legate de încetinirea cererii în China, unde pandemia de coronavirus a dus la plasarea în carantină a unor orașe orașelor, între care și Shanghai.
În ultimul timp, rafinăriile chineze evită încheierea unor noi contracte cu Rusia, sugerând că Beijingul este precaut să nu sprijine în mod deschis Moscova în acest moment.
Un procesul-verbal al Rezervei Federale a SUA a detaliat că banca centrală a SUA plănuia să majoreze ratele cu 0,5 puncte procentuale, la cea mai recentă întâlnire, dar a optat pentru o majorare mai mică din cauza războiului din Ucraina.
Procesul-verbal sugerează o politică fermă a Fed, care încearcă să reducă inflația, informație care a impulsionat dolarul american. Prețurile petrolului se mișcă adesea în direcția opusă dolarului, deoarece majoritatea tranzacțiilor cu petrol sunt efectuate în moneda SUA.