Prețurile petrolului a crescut cu peste 5%, cotația țițeiului Brent depășind 121 de dolari pe baril, perturbările produse în exporturile de țiței din Rusia și Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile, contribuind la îngrijorările legate de oferta globală limitată, transmite Reuters.
Situația se adaugă la îngrijorările pieței cu privire la efectul de undă al sancțiunilor severe asupra Rusiei, al doilea mare exportator mondial de țiței, după invazia sa din Ucraina, scrie News.ro.
Conducta CPC este o linie de aprovizionare semnificativă pentru piețele globale, transportând aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi din Kazahstan, sau 1,2% din cererea globală.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au urcat cu 6,12 dolari, sau cu 5,3%, până la 121,60 dolari, în timp ce contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, au crescut cu 5,66 dolari sau cu 5,2%, până la 114,93 dolari pe baril.
Valorile de referință ale petrolului au crescut constant de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună, în ceea ce ea numește ”o operațiune specială”, iar Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni grele asupra acestei națiuni, perturbând comerțul mondial de petrol.
Rusia exportă între 4 și 5 milioane de barili de țiței în fiecare zi, fiind al doilea mare exportator mondial după Arabia Saudită.
Analiștii au estimări diferite despre cât de mult petrol nu va putea ajunge pe piață.
Există un consens tot mai mare că interzicerea de facto a achizițiilor de petrol rusești duce la o întrerupere a aprovizionării cu 2 până la 3 milioane de barili pe zi și, până când lumea își va da seama cum să înlocuiască petrolul rusesc, vom merge mai sus până când va avea loc distrugerea cererii”, a declarat Andrew Lipow, președintele Lipow Oil Associates din Houston.
Exporturile de țiței de la terminalul CPC al Kazahstanului de pe coasta rusească a Mării Negre s-au oprit complet miercuri, după pagubele cauzate de o furtună majoră și vremea rea continuă, au declarat un agent portuar și șeful CPC.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.
Președintele american Joe Biden urmează să anunțe mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, atunci când se va întâlni cu liderii europeni joi, la Bruxelles, inclusiv la o întâlnire de urgență a NATO.
Țările membre ale Uniunii Europene rămân împărțite cu privire la interzicerea importurilor de țiței și produse petroliere rusești, după ce atât Canada, cât și Statele Unite au declarat că vor interzice importurile din Rusia, iar Marea Britanie a spus că va înceta astfel de achiziții.
”Dacă exista vreo așteptare ca războiul să se diminueze, nu este cazul. Vă puteți aștepta la o mai mare contractare a piețelor”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior de analiză la Rystad Energy.
Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 2,5 milioane de barili săptămâna trecută, au arătat datele guvernamentale, în comparație cu așteptările pentru o creștere modestă.
Producția de țiței a rămas constantă, la 11,6 milioane de barili pe zi, pentru a șaptea săptămână consecutiv. Producătorii din Statele Unite au mărit forajele, dar producția a răspuns lent.