Prețurile petrolului au crescut cu peste 2%, după informații conform cărora Germania nu se mai opune embargoului asupra țițeiului rusesc

Prețurile petrolului au crescut cu peste 2%, după informații conform cărora Germania nu se mai opune embargoului asupra țițeiului rusesc
scris 29 apr 2022

Prețurile petrolului au crescut joi, după informații conform cărora Germania nu se mai opune embargoului asupra petrolului rusesc, care ar putea limita și mai mult livrările pe piața globală a țițeiului, deja tensionată, transmite Reuters.

Traderii au reacționat la informațiile din presă cu privire la comentariile de marți ale ministrului german al Economiei, Robert Habeck, care a spus că cea mai mare economie a UE ar putea face față unui embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc și că Germania speră să găsească modalități de a înlocui petrolul rusesc cu alte oferte, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Profitul Gazprom a crescut de 15 ori în anul izbucnirii crizei gazelor în Europa CITEȘTE ȘI Profitul Gazprom a crescut de 15 ori în anul izbucnirii crizei gazelor în Europa

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,89 dolari, la 107,21 USD pe baril, până la ora 18:38 GMT (21:38 ora României).

Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a crescut cu 2,61 dolari sau cu 2,6%, până la 104,63 dolari pe baril.

Germania se bazează în mare măsură pe importurile rusești de energie și s-a opus unei interdicții complete. Înainte de războiul din Ucraina, petrolul rusesc reprezenta aproximativ o treime din aprovizionarea Germaniei.

Acum o lună, Habeck a spus că țara și-a redus dependența de petrolul rusesc la 25% din importuri.

”Ca urmare a acestui fapt, petrolul din lumea liberă va fi mai scump, iar petrolul de după Cortina de Fier va scădea și mai mult în valoare și va fi redus mai mult”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.

Moscova a început să folosească exporturile de energie ca o armă în urma răspunsului Statelor Unite și a aliaților la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria și încearcă să împingă UE să adopte noul său sistem de plăți pentru gaze, care implică deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plățile în euro sau dolari ar fi convertite în ruble.

Producția de petrol din Rusia ar putea scădea cu până la 17% în 2022, potrivit unui document al Ministerului Economiei, văzut de Reuters, în timp ce țara se confruntă cu sancțiunile occidentale.

În ciuda acestui deficit așteptat, grupul de producători OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, este de așteptat să-și mențină ritmul modest de creștere a producției atunci când se va reuni pe 5 mai, au declarat surse pentru Reuters.

Dolarul american a crescut joi la cele mai înalte niveluri din ultimele două decenii, propulsat de slăbiciunea rivalilor săi principali, cum ar fi yenul și euro.

Un dolar mai puternic are, de obicei, un efect negativ pentru prețurile petrolului, care sunt evaluate în dolari, deoarece îl face mai scump pentru deținătorii de alte valute.

În China, Beijingul a închis unele spații publice și a intensificat controalele pentru Covid-19 în zone, deoarece majoritatea celor 22 de milioane de locuitori ai orașului trebuie să efectueze teste în masă, într-un efort de a evita o izolare asemănătoare Shanghaiului.

Cea mai recentă carantină a perturbat activitatea fabricillor și lanțurile de aprovizionare, stârnind temeri cu privire la creșterea economică a țării.

Dar cel mai mare rafinător de petrol din Asia, Sinopec, se așteaptă ca cererea de produse petroliere rafinate  din țarăsă se redreseze în al doilea trimestru, pe măsură ce focarele de Covid-19 sunt treptat aduse sub control.

O încetinire a creșterii economice globale din cauza prețurilor mai mari la mărfuri și o escaladare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea exacerba și mai mult temerile legate de cererea de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret