Prețurile petrolului au crescut vineri cu aproximativ 2%, după ce Congresul SUA a adoptat un acord privind plafonul datoriilor care a evitat intrarea în incapacitate de plată a guvernului american, iar datele privind locurile de muncă au alimentat speranța unei posibile pauze a creșterii ratelor dobânzilor, înaintea reuniunii OPEC și a aliaților săi din acest weekend.
Prețurile petrolului urcaseră joi cu peste 2 dolari pe baril, respectiv cu peste 3%, în speranța unei pauze în majorarea dobânzilor din SUA și a adoptării acordului referitor la creșterea plafonului datoriilor Statelor Unite în Camera Reprezentanților, care au ajutat la compensarea datelor care arată stocurile mari de țiței în această țară.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut vineri cu 1,36 dolari, sau cu 1,8%, la 75,64 dolari, cel mai ridicat nivel de închidere după 26 mai, relatează News.ro.
Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,28 dolari sau cu 1,85 dolari, la 71,38 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel consemnat la închiderea tranzacțiilor după 29 mai.
CITEȘTE ȘI Regim de telemuncă opțional, avizat pentru o anumită categorie de părințiPentru această săptămână, ambele contracte au scăzut cu aproximativ 2%, consemnândre primele pierderi săptămânaledin ultimele trei săptămâni.
Interesul deschis pentru contractele futures a crescut joi la cel mai ridicat nivel din iulie 2021 pentru Brent și martie 2022 pentru WTI.
Senatul SUA a aprobat un acord bipartizan de suspendare a limitei plafonului datoriei de 31,4 miliarde de dolari a guvernului SUA, împiedicând un default suveran care ar fi zguduit piețele financiare.
Ocuparea forței de muncă din SUA a crescut peste așteptri în luna mai, dar o moderare a salariilor ar putea permite Rezervei Federale din SUA să evite o creștere a ratei dobânzii cheie luna aceasta, pentru prima dată în mai mult de un an.
Ratele mai mari ale dobânzilor pot încetini economia și pot reduce cererea de petrol.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Negocierea contractului colectiv de muncă, obligatorie de la 10 angajați. Confederațiile pot participa la negocierea sectorială. Patronate: Nu au ce căuta la nivel de companie!Comercianții de petrol și-au îndreptat atenția către reuniunea din 4 iunie a OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi, inclusiv Rusia.
Grupul a anunțat în aprilie o reducere surprinzătoare de 1,16 milioane de barili pe zi a producției, dar câștigurile de preț din această măsură au fost șterse odată cu tranzacționarea țițeiului sub nivelurile anterioare tăierii.
Surse au declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca OPEC+ să anunțe noi reduceri de producție.