Prețurile gazelor în Europa scad, în urma atenuării tensiunilor geopolitice

Prețurile gazelor în Europa scad, în urma atenuării tensiunilor geopolitice
scris 16 feb 2022

Prețurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă miercuri, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină o soluție diplomatică la tensiunile cu SUA privind Ucraina și a anunțat retragerea în garnizoane a mii de militari și echipamente care au participat la exerciții militare în apropiere de frontiera ucraineană, transmite Bloomberg.

Miercuri, prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au înregistrat un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel pe parcursul zilei, din 10 noiembrie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Finanțelor anunță un ”mix de soluții” pentru criza energetică: Trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată prețurile acestea explozive la energie CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță un ”mix de soluții” pentru criza energetică: Trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată prețurile acestea explozive la energie

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gazele naturale au scăzut miercuri dimineața cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marți.

Marți, după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin și-a exprimat speranța că negocierile vor rezolva impasul privind Ucraina. Piețele urmăresc cu interes evoluțiile geopolitice, anunțul Rusiei privind retragerea trupelor afectând evoluțiile pe piețele globale de acțiuni, țiței, gaze și metale.

Analiștii urmăresc cu atenție fluxurile de gaze rusești spre Europa. Livrările au fost limitate în ultimele luni, deși autoritățile de la Moscova au dat asigurări că trimit cantitatea de gaze cerută de clienții europeni.

Marți, Putin i-a spus lui Scholz că Moscova rămâne un furnizor sigur de energie. Vremea blândă și majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG) au ajutat în ultimele luni la atenuarea temerilor de pe piață.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Prețurile de referință au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor și companiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret