Prețuri, dar și volume, în scădere la gazele tranzacționate pe piețele centralizate

Prețuri, dar și volume, în scădere la gazele tranzacționate pe piețele centralizate

Sursa foto - dreamstime.com

scris 22 ian 2020

Piețele centralizate de gaze din România (OPCOM și Bursa Română de Mărfuri - BRM) au un început de an liniștit, după ce în cea de-a doua jumătate a anului numai pe OPCOM s-au tranzacționat pe piața la termen peste 30 TWh. În primele 20 de zile ale acestui an, pe piețele la termen fuseseră efectuate 7 tranzacții (4 pe OPCOM și 3 pe BRM) cu un volum total de 665 GWh, 13,3% din media lunară a ultimelor 6 luni ale anului trecut.

Primele tranzacții la termen au fost efectuate pe 9 ianuarie pe BRM și pe 13 ianuarie pe OPCOM.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că prețurile sunt unele descendente. Importatorul Valahia Gaz a vândut pe 16 ianuarie, pe BRM, 58 GWh cu livrare în luna februarie la un preț de 92 lei/MWh), în scădere cu 24,3% față de media ultimelor tranzacții similare).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un preț puțin mai ridicat a fost înregistrat pe OPCOM, unde pe 13 ianuarie s-au tranzacționat 435 GWh (15 GWh/zi) cu livrare în luna februarie la un preț de 95 lei/MWh.

Prețul cu livrare în ultima săptămână a lunii ianuarie a fost pe OPCOM de 90 de lei/MWh (la o cantitate tranzacționată de 24 GWh/zi sau 168 GWh/săptămână).

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

De asemenea, prețul contractelor futures pentru luna următoare (februarie) a scăzut pe OPCOM la 75 de lei/MWh (prețul mediu actualizat al acestora fiind de 93,5 lei/MWh).

Și pe BRM, prețul contractelor futures pentru luna următoare (februarie) a coborât cu 15%, pe 9 ianuarie fiind tranzacționați 4 GWh la 85 de lei/MWh.

Mai activă, din punct de vedere al tranzacțiilor, a fost piața spot de gaze. Pe BRM, în primele 20 de zile ale anului s-au efectuat 38 de tranzacții, cu un volum total de 237 GWh, peste o treime din volumul total tranzacționat la termen. De obicei, pe piețele spot se tranzacționează volume reduse, de 1-2% din volumul total de gaz vândut pe piața autohtonă.

Prețurile pe piața spot (intraday și day ahead) au avut însă o evoluție contrară celei de pe piața la termen. Dacă în decembrie prețurile pe piața spot au evoluat între 40 lei/MWh și 73 lei/MWh, în ianuarie ele au fost cuprinse între 59 lei/MWh și 81 lei/MWh.

Evoluția prețurilor de pe piața spot poate fi explicată prin consumul mai ridicat, în urma răcirii cu câteva grade a temperaturilor la începutul acestui an comparativ cu luna decembrie a anului trecut.

EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă

Evoluția descendentă a prețurilor pentru luna februarie are 2 explicații: o prognoză meteo favorabilă și decizia furnizorilor de a apela la gazele depozitate, deja plătite, în vederea acoperirii consumului propriilor clienți, ceea ce a redus presiunea pe cerere.

În primele 20 de zile ale lunii ianuarie au fost retrași din depozite peste 4 TWh, cu un TWh peste extragerile înregistrate în ultimele două luni ale anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
piete centralizate
opcom
brm
valahia gaz