Piețele centralizate de gaze din România (OPCOM și Bursa Română de Mărfuri - BRM) au un început de an liniștit, după ce în cea de-a doua jumătate a anului numai pe OPCOM s-au tranzacționat pe piața la termen peste 30 TWh. În primele 20 de zile ale acestui an, pe piețele la termen fuseseră efectuate 7 tranzacții (4 pe OPCOM și 3 pe BRM) cu un volum total de 665 GWh, 13,3% din media lunară a ultimelor 6 luni ale anului trecut.
Primele tranzacții la termen au fost efectuate pe 9 ianuarie pe BRM și pe 13 ianuarie pe OPCOM.
Interesant este că prețurile sunt unele descendente. Importatorul Valahia Gaz a vândut pe 16 ianuarie, pe BRM, 58 GWh cu livrare în luna februarie la un preț de 92 lei/MWh), în scădere cu 24,3% față de media ultimelor tranzacții similare).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un preț puțin mai ridicat a fost înregistrat pe OPCOM, unde pe 13 ianuarie s-au tranzacționat 435 GWh (15 GWh/zi) cu livrare în luna februarie la un preț de 95 lei/MWh.
Prețul cu livrare în ultima săptămână a lunii ianuarie a fost pe OPCOM de 90 de lei/MWh (la o cantitate tranzacționată de 24 GWh/zi sau 168 GWh/săptămână).
De asemenea, prețul contractelor futures pentru luna următoare (februarie) a scăzut pe OPCOM la 75 de lei/MWh (prețul mediu actualizat al acestora fiind de 93,5 lei/MWh).
Și pe BRM, prețul contractelor futures pentru luna următoare (februarie) a coborât cu 15%, pe 9 ianuarie fiind tranzacționați 4 GWh la 85 de lei/MWh.
Mai activă, din punct de vedere al tranzacțiilor, a fost piața spot de gaze. Pe BRM, în primele 20 de zile ale anului s-au efectuat 38 de tranzacții, cu un volum total de 237 GWh, peste o treime din volumul total tranzacționat la termen. De obicei, pe piețele spot se tranzacționează volume reduse, de 1-2% din volumul total de gaz vândut pe piața autohtonă.
Prețurile pe piața spot (intraday și day ahead) au avut însă o evoluție contrară celei de pe piața la termen. Dacă în decembrie prețurile pe piața spot au evoluat între 40 lei/MWh și 73 lei/MWh, în ianuarie ele au fost cuprinse între 59 lei/MWh și 81 lei/MWh.
Evoluția prețurilor de pe piața spot poate fi explicată prin consumul mai ridicat, în urma răcirii cu câteva grade a temperaturilor la începutul acestui an comparativ cu luna decembrie a anului trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisăEvoluția descendentă a prețurilor pentru luna februarie are 2 explicații: o prognoză meteo favorabilă și decizia furnizorilor de a apela la gazele depozitate, deja plătite, în vederea acoperirii consumului propriilor clienți, ceea ce a redus presiunea pe cerere.
În primele 20 de zile ale lunii ianuarie au fost retrași din depozite peste 4 TWh, cu un TWh peste extragerile înregistrate în ultimele două luni ale anului trecut.