Prețul de referință european pentru certificatele de carbon a atins un nivel record de peste 71 de euro (79,79 dolari) pe tonă, deși îngrijorările legate de noile restricții impuse de guverne din cauza creșterii cazurilor de Covid-19 în Europa ar putea limita avansul, transmite Reuters.
Contractul EUA pentru 21 decembrie a urcat la un maxim de 71,21 euro pe tonă, atingând un nou record pentru a șasea zi lucrătoare consecutivă, scrie News.ro.
Vremea mai rece și producția de energie eoliană mai mică din această săptămână au lăsat mai mult loc pentru generarea de combustibili fosili, ceea ce s-ar putea traduce într-o cerere mai mare de EUA, a declarat analistul Refinitiv Ingvild Sorhus.
”Aceasta fiind spuse, Europa fiind epicentrul pandemiei de Covid-19, îngrijorările legate de mai multe măsuri de izolare și de activitate mai scăzută ar putea afecta piețele și, de asemenea, carbonul”, a spus ea, adăugând că perspectivele generale rămân optimiste.
Piața carbonului a fost stimulată de acordul privind comerțul global de carbon la summit-ul ONU privind clima de la începutul acestei luni și de creșterea prețurilor la gaze, care l-au ridicat peste nivelurile de rezistență tehnică, au spus analiștii.
Prețurile mari la gaze fac ca firmele energetice să ardă cărbune pentru generarea de energie electrică, care emite de două ori mai mult dioxid de carbon decât utilizarea gazului, necesitând mai multe permise de carbon.
Un raport de la autoritatea europeană de reglementare financiară, ESMA, de săptămâna trecută, nu a găsit nicio dovadă de comportament anticoncurențial în comerțul cu emisii.
Marcus Ferdinand, manager la firma de consultanță Thema din Oslo, a declarat pentru Reuters că raportul a sporit încrederea în piață, deoarece nu este așteptată nicio intervenție imediată din partea factorilor de decizie.